موضوع واردات خودروهای فرسوده هنوز مشخص نشده است. این طرح در مردادماه سال جاری به تصویب مجلس رسید و در شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز به تصویب رسید که نشان می دهد این مصوبه مشکلی ندارد.
آیین نامه اجرایی واردات خودرو در دست برخی مسئولان دولتی مانده و هنوز از سوی دبیران ابلاغ نشده است. از این رو بازار خودرو امروز پر نوسان است و خریداران، فروشندگان و حتی نمایشگاه ها ناراضی هستند.
بخشی از موانع واردات خودروهای فرسوده ناشی از بانک مرکزی به بهانه استفاده از ارز است. این در حالی است که قرار است خودروهای فرسوده با منبع ارزی وارد شوند. از طرفی الان با افزایش نرخ ارز آیا خودرو وارد می شود؟ مسلم است که در صورت ابلاغ این مصوبه از سوی معاون اول رئیس جمهور، قیمت خودروهای مونتاژی و حتی داخلی به قیمت کارخانه کاهش می یابد.
پس از تصویب طرح واردات خودرو و صدور مجوز واردات، کلیه افرادی که دارای کارت کار هستند مجاز به واردات خواهند بود.
پس از صدور مجوز واردات خودروی فرسوده، اگرچه همه مردم نمی توانند خودرو وارد کنند، اما به دلیل اینکه خودروهای انباشته در منازل وارد بازار می شوند، نه تنها قیمت ها سقوط نمی کند، بلکه در زمان التهاب، نقدینگی وارد بازار خودرو نمی شود. ; بلکه این نقدینگی وارد بازار سرمایه و سایر بخش های تولیدی می شود که به نفع اقتصاد کشور خواهد بود.
یکی از دلایل عدم واردات خودروهای وارداتی و عدم عرضه آن این است که دولت قول داده بود تا پایان سال 1402 هجری شمسی 200 هزار دستگاه خودرو وارد کند، اما تاکنون سهم کمی از این تعداد وارد شده است. زیرا اکثر شرکتهایی که خودرو وارد میکنند خود تولیدکننده یا مونتاژکننده هستند و نمیخواهند با واردات خودرو قیمتها را کاهش دهند. بنابراین نوعی تضاد منافع وجود دارد.
فرض بر این بود که خودروهای فرسوده با ارز واردکنندگان وارد شود. بنابراین نیازی به ارز دولتی نیست. اجرای این طرح همچنین به گردش بخشی از ارزی که در حال حاضر در چرخه اقتصاد وجود ندارد، از طریق واردات خودرو کمک می کند.
از سوی دیگر صادرکنندگانی که نسبت به تعهدات خود به بانک مرکزی مازاد ارز دارند، می توانند در ازای واردکنندگان در قالب واردات خودرو ارز به کشور واریز کنند. دولت نیز با واردات خودروهای فرسوده سود مالی خواهد برد. همچنین با آزادسازی واردات، بازار خودرو رقابتی خواهد شد.
منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/248417/%D8%A7%D8%AB%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D9%85%D8%AB%D8%A8%D8%AA-%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AA-%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B3%D8%AA-%D8%AF%D9%88%D9%85-%D8%A8%D9%87-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1