پس از تصویب قانون واردات خودروهای خارجی برای جانبازان 50 درصد به بالا در سال 1402 هجری قمری که به دلیل موانعی اجرا نشد. اخیرا آیین نامه واردات خودروهای جانبازان بار دیگر در شورای دولت تصویب شد و قرار است با رفع موانع اجرایی شود.
بر اساس قانون جامع ایثارگران، تحویل خودرو به ایثارگران از 11 دی ماه 1392 لازم الاجرا شد و بر اساس ماده 45 این قانون، دولت موظف است سالانه اعتبار و تسهیلات لازم را برای تامین خودروهای مناسب در اختیار ایثارگران قرار دهد. 50 درصد به بالا و درصد جانبازی از 25 تا 49 درصد است، طبق اعلام کمیته پزشکی بنیاد شهید، این افراد دارای معلولیت جسمی و حامی همسر و فرزندان شهدا هستند.
با توجه به اینکه 50 درصد یا بیشتر جانبازان با مشکلات حرکتی قادر به استفاده از وسایل نقلیه دنده ای نیستند. سال گذشته واردات خودروهای اتوماتیک خارجی برای افراد واجد شرایطی که هنوز از سهمیه خودرو استفاده نکرده بودند آزاد شد و بنیاد شهید اسامی 30 هزار جانباز واجد شرایط را برای واردات خودرو در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار داد.
مقام های وزارت صلح در چهارم بهمن ماه 1402 اعلام کردند که جانبازان واجد شرایط دریافت خودروهای وارداتی می توانند به مدت 9 روز ثبت نام کرده و کلیه حقوق دولتی اعم از عوارض گمرکی و مالیاتی را در خصوص خودروهای وارداتی شاهد یا ایثارگر و بنیاد امور ایثارگران دریافت کنند. . و شرکت ها و موسسات زیرمجموعه آن اعم از خودروهای نو و کارکرده که طبق ضوابط و مقررات مربوط به جانبازان وارد می شود، نرخ صفر محاسبه می شود، اما پس از اینکه برخی ایثارگران از طریق شرکت های جابجا شده مجاز به واردات خودرو شدند و پایه موضوع عرضه ارز مطرح شد، هزینه ثبت درخواست و قرارداد و کارمزد دلالی 15 درصدی برای شرکت های واردکننده که روند واردات خودرو را با مشکل مواجه کرد.
خبرنگار ایرنا موضوع را از مسئولان پیگیری کرد و با آنها به گفت وگو نشست.
پیگیری مجلس برای تحویل خودرو به جانبازان بالای 50 درصد
محمد صالح جوکر رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی گفت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت را موظف کردند به ایثارگران با رتبه 50 درصد و بالاتر مجوز اعطا کنند. با توجه به وضعیت جانبازی ایثارگر کار کنید و خودرو وارد کنید. قوانین و مقررات بدهید.
وی تاکید کرد: شاهد تلاش های ارزنده رئیس بنیاد شهید برای تحویل خودرو به جامعه ایثارگران بودیم و وزیر صلح نیز قول همکاری در این زمینه را داد.
جوکار افزود: نمایندگان مجلس منتظر رفع موانع برای حل مشکل خودروی جانبازان هستند و در این زمینه باید از بانک مرکزی پیگیری کنند. هم اکنون مجلس نمایندگان به عنوان تذکر و پیگیری مستمر موضوع تحویل خودرو به جانبازان را در اسرع وقت پیگیری می کند که قانون آن در بودجه های سنواتی لحاظ شده است. امیدواریم هر چه زودتر این مشکل حل شود.
موانع واردات خودرو برداشته شد
سعید اوحدی رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا واردات خودروی جانبازان متوقف شده است، به خبرنگار ایرنا گفت: قانون تحویل خودرو به بیش از 50 درصد جانبازانی که از مشکلات حرکتی رنج می برند در گذشته تصویب شد. سال، اما تصویب نشد. اخیرا آیین نامه واردات خودروهای جانبازان در شورای دولت تصویب شد و موانع موجود به طور کامل رفع شد.
وی افزود: سه موضوع اساسی تامین ارز و هزینه ثبت سفارش و قرارداد بیش از 50 درصد مانع از روند تحویل خودروهای جانبازان شد که با دستور وزیر صمت این مشکل برطرف شد.
اوحدی ادامه داد: مشکل دیگری نیز بین شرکت های واردات خودرو و جانبازان وجود دارد و آن اخذ 15 درصد کارمزد دلالی است که در جلسه ای با مسئولان وزارت حراست به 10 درصد کاهش یافت که این امر برای روند اجرای این امر بسیار خوب است. قانون
گارانتی باید از شرکت های خودروسازی گرفته شود
باید از شرکت های خودروسازی ضمانت گرفته شود تا جانبازان در معرض بی عدالتی قرار نگیرند. رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران گفت: بیش از 10 بار با وزیر صلح درباره واردات خودرو صحبت کردم. باید از شرکت های خودروسازی ضمانت گرفته شود تا با جانبازان بی انصافی نشود. کارگروهی نیز برای نظارت بر واردات خودرو از سوی بنیاد شهید و وزارت بهداشت تشکیل شد.
اوحدی خاطرنشان کرد: در دولت قبل قرار بر این شد که ایثارگران از 70 درصد خودروهای وارداتی بر اساس اولویت بهره مند شوند، به عنوان مثال، ایثارگران خصوصی و پس از آن ایثارگران از 50 درصد خودروهای وارداتی بهره مند شوند، اما ما فکر می کردیم که می خواهند این کار را انجام دهند. هوشمند است و به همین دلیل است که جانبازان 50 درصد به بالا می توانند از این حق قانونی بهره مند شوند.
وی تاکید کرد: واردات خودرو جانبازان در قانون 1404 بالای 50 درصد افزایش یافت.
جانبازان فریب افراد سودجو را نخورند
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پاسخ به این سوال که افراد فرصت طلب برای خودروهای وارداتی از جانبازان حواله دریافت می کنند و قول می دهند که پس از دریافت خودرو مبلغی را به آن ها بدهند و ممکن است مورد سوء استفاده ایثارگران قرار گیرد؟ وی گفت: نماینده تعاون بنیاد شهید و امور ایثارگران نکات لازم را برای ایثارگران اعلام کرده است و در هر زمینه ای ممکن است کسانی از فرصت ها استفاده کنند.
اوحدی با بیان اینکه در آیین نامه محدودیتی برای تحویل خودروهای وارداتی وجود ندارد، گفت: با توجه به تمدید مهلت واردات در سال آینده، جانبازان باید در فضایی آرام تصمیم گیری کنند تا با آنها بدرفتاری نشود.
سقف خرید خودروهای وارداتی بستگی به لیست بنیاد شهید دارد
میشم عروز مدیرکل مسکن و تسهیلات بنیاد شهید و امور ایثارگران گفت: تعیین سقف انتخاب خودرو توسط ایثارگران بر اساس لیست ارائه شده از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران است و وزارت صلح چیزی ندارد. برای انجام با آن
عروز درباره نحوه واردات خودرو نیز خاطرنشان کرد: در آیین نامه هیات وزیران آمده است که شرکت های مورد تایید حریم خصوصی می توانند خودرو وارد کنند.
تحویل فوری خودروهای داخلی به جانبازان به شرط لغو واردات
بر اساس مصوبه جدید دفتر دولت، جانبازان مشمول واردات خودرو می توانند با انصراف از واردات، بدون انتظار و در قالب تحویل فوری خودروی داخلی تهیه کنند.
هیات وزیران در جلسه 18 آبان ماه سال جاری آیین نامه اجرایی قانون بودجه سال 1403 کل کشور را تصویب کرد و در 25 آبان ماه نیز محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور این آیین نامه را به مراجع ذی صلاح گزارش کرد. مقامات نهادهای اجرایی
ماده اول این آیین نامه نقش وزارتخانه ها و نهادها از جمله وزارت صلح، بنیاد شهید و امور ایثارگران، بانک مرکزی و شرکت های خودروسازی را تعیین کرده است.
این مقررات برای جانبازان 50 درصد و بالاتر که طبق بخش 45 قانون ارائه خدمات Omnibus به جانبازان مصوب 2006 از تسهیلات استفاده نکرده اند و برای جانبازان 25 تا 49 درصد که طبق تعیین کمیسیون دارای محدودیت های فیزیکی هستند در نظر گرفته شده است. همسران آنها، از جمله فرزندان شاهد و افراد آزاد که توسط کمیته به عنوان معلول شناخته شده اند.
بر اساس ماده (2) این نظام، ملاک درصد جانبازی، نوع جانبازی (جسمی-حرکتی) و ازکارافتادگی، نظر مرجع است. بر اساس ماده سه، موسسه موظف است ظرف مدت یک ماه از تاریخ صدور این آیین نامه و اعلام آن به وزارت حریم خصوصی، فهرست مشمولین را به ترتیب اولویت تهیه کند.
تحویل خودروی محلی ظرف حداقل سه ماه
در ماده چهار، وزارت ایمنی متعهد شده است خودرو را از تاریخ ارسال لیست مشمولان توسط سازمان و بر اساس توانمندی های اعلام شده از سوی شرکت حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از واریز 100 درصد قیمت خودرو دریافت کند. .
بر اساس ماده (5) این آیین نامه، در صورت فوت مشمولان پس از احراز شرایط از سوی بنیاد، وراث متوفی نماینده وی در انجام مراحل تحویل و تحویل خودرو هستند.
در ماده (6) بانک مرکزی موظف است بر اساس اعلام شرکت از طریق بانک های عامل و پس از اخذ ضمانت نامه های قانونی از مشمولان خودروهای داخلی نسبت به بازپرداخت تسهیلات قرض الحسنه تبصره شماره (13) به مبلغ پرداختی اقدام نماید. در این سامانه به صورت اقساطی (60 در ماه حداکثر چهار درصد در حساب شرکت) مشخص شده است.
در صورت فوت مشمولین پس از احراز شرایط توسط مؤسسه، وراث متوفی می توانند وکالت وی را در انجام مراحل تحویل و تحویل خودرو، مطابق ماده هفتم، پرداخت نمایند قیمت نقدی خودرو و عدم اخذ تسهیلات بانکی موضوع این سامانه مانع از دریافت خودرو توسط مشمولان نخواهد شد.
در ماده هشت این سامانه تاکید شده بود که استفاده از تسهیلات برای خرید خودروهای دیگر به قیمت مصوب شورای عالی بانک مرکزی خارج از چارچوب این سامانه مانع از اخذ این تسهیلات نخواهد شد.
همچنین نظارت و پیگیری وظایف بانک های عامل بر عهده بانک مرکزی و نظارت و پیگیری وظایف محوله به شرکت ها در این سامانه بر عهده وزارتخانه است.
در ماده 10 این آیین نامه، واگذاری خودروهای خانگی به ذی نفعان بر اساس اولویت ها طبقه بندی شد.
بر اساس ماده (11) این آیین نامه، افرادی که از قابلیت تحویل خودرو موضوع ماده (45) قانون جامع ارائه خدمات به ایثارگران یا بودجه سنواتی استفاده کرده اند مشمول تحویل خودروی داخلی نمی شوند.
در ماده 12، شرکت موظف است طبق فهرست اعلام شده از سوی وزارت حراست، اسامی و مشخصات مالکان خودروی داخلی را به همراه صورتحساب قیمت خودروی تخصیصی به بانک عامل تعیینشده ارسال کند. ، حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از پرداخت کل قیمت خودرو و خودروی اختصاص یافته به موضوع باید اقدامات لازم را انجام دهد.
25 هزار میلیارد ریال تسهیلات برای خرید خودروهای داخلی
حجم تسهیلات اعطایی به هر یک از مشمولان برای خرید خودروی بومی به صورت جداگانه بدون توجه به قیمت خودرو بالغ بر دو میلیارد و 700 میلیون ریال است.
ماده 13 مقرر می دارد: از محل تسهیلات تشخیص حسنه مبلغ 25 هزار میلیارد ریال که در صورت افزایش عملکرد جذب منابع قابل افزایش است، برای بانک مرکزی برای خرید خودروهای داخلی از طریق بانک های عامل اختصاص می یابد.
مبلغ تسهیلات اعطایی به هر یک از مشمولان برای خرید خودروی داخلی به صورت تکی بالغ بر دو میلیارد و 700 میلیون ریال بدون توجه به قیمت خودرو است. پرداخت باقیمانده بهای خودرو مازاد بر تسهیلات اعطایی به عهده ذینفع می باشد.طبق اطلاعیه شرکت، بانک عامل موظف است پس از اخذ ضمانت نامه قانونی از مشمولان و به همراه بانک عامل نسبت به پرداخت تسهیلات به صورت نقدی اقدام نماید. سپرده متقاضی حداقل یک ماه قبل از تاریخ تحویل و شرکت باید اقدامات لازم را انجام دهد.
بر اساس مواد 14 و 15، بانک حقوقی می تواند برای تسهیل در فرآیند اخذ ضمانت نامه، با تایید متقاضی بیمه عمر، قیمت خودرو را تا سقف مبلغ تسهیلات کسر کند و هزینه آن بر عهده آن می باشد. برای متقاضی، در صورت تاخیر در تحویل استانداردهای قیمت گذاری خودرو، مقررات مربوطه بوده و شرکت نمی تواند قیمت بالاتری را مطالبه کند.
همچنین شرکت در ماده 16 موظف است در صورت پرداخت قیمت خودرو در تاریخ تعیین شده برای تحویل، اقداماتی را برای تحویل خودرو به ذینفع انجام دهد.
در ماده 17 نیز تایید شده است که وزارت ایمنی موظف است برای مدت حداکثر پنج سال برای خودروسازان داخلی یا شرکت های مورد تایید این وزارتخانه، گواهینامه خودروی نو یا کارکرده را طبق قوانین و مقررات مربوط صادر کند. در مورد ذینفعان (با شناسایی سازمان) قطعات و تجهیزات لازم برای سفارشی سازی خودرو تحت شرایط زیر را یکپارچه کنند:
سقف قیمت خودروهای وارداتی شهدا
ارزش خودروی وارداتی در کشور مبدا برای جانبازان 70 درصد (قطع دو پا یا دست از مچ یا نخاع، نابینایی هر دو چشم یا ترکیبی از دو مورد از جراحات فوق الذکر) تا سقف 35000 یورو می باشد. در مقایسه با 70% برای سایر جانبازان تا 30000 یورو و برای جانبازان 50% تا 69% تا 25000 یورو.
سامانه اولویت بندی امکان واردات خودرو توسط مشمولان متناسب با درصد جانبازی و منابع و توانمندی های موجود خواهد بود.
با توجه به غیرتجاری بودن آن، مشمولان می توانند پس از ارائه درخواست با تشخیص و تایید بنیاد رسا، خودروهای بدون کارت کار را وارد کنند، مشروط بر اینکه خودروی وارداتی دارای تاییدیه فنی سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان باشد. سازمان ملی استاندارد ایران و خدمات پس از فروش
خودروی وارداتی باید تاییدیه های فنی سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان ملی استاندارد و خدمات پس از فروش را دریافت کند. در چارچوب این آیین نامه، واردات خودرو از پرداخت هزینه افتتاح، نوسازی و ویرایش معاف است. درخواست تایید شده در 15 ذی الحجه 1402.
وزارت حراست موظف است برای متقاضیان جانباز با معافیت های مندرج در این آیین نامه اقدام به ثبت سفارش تجمعی شرکت های وارداتی مورد تایید وزارتخانه نماید.
بر اساس ماده 18، مشمولان از پرداخت سود بازرگانی مربوط به واردات خودرو و تجهیزات لازم برای دوخت قربانی و همچنین از پرداخت عوارض مقرر در مصوبه مورخ 3 مرداد 1395 و اصلاحات بعدی آن معاف هستند.
بر اساس ماده ۱۹، بانک مرکزی موظف است برای واردات هر خودروی شرکت، ارز را در حد مجاز با اولویت تخصیص از منابع ارزی تخصیص دهد.
منبع: https://car.ir/news/29381-import-car-veterans-near-execution