گمانه زنی ها در مورد افزایش حقوق گمرکی واردات
دبیر انجمن تولیدکنندگان و واردکنندگان ماشین آلات سنگین معدنی، ساختمانی و راه سازی اخیرا از افزایش چشمگیر سود بازرگانی کالاهای وارداتی به ویژه ماشین آلات تا ۵ برابری همراه با رشد نرخ ارز خبر داد. ” نرخ ارز نزدیک به نرخ بازار آزاد است و قیمت نهایی ماشین آلات وارداتی و محصولات داخلی موثر خواهد بود.
عبدالرضا صالحی همچنین گفت: با توجه به اینکه سود بازرگانی برخی کالاها تا 5 برابر افزایش یافته است، در آینده نزدیک ماشین آلات تولیدی یا وارداتی به کشور از نظر قیمتی رشد چشمگیری را شاهد خواهند بود.
وی همچنین گفت: طبق شنیده های من سود بازرگانی بیل مکانیکی وارداتی تا سقف 40 تن افزایش چشمگیری خواهد داشت و در این صورت سود بازرگانی بیل مکانیکی جدید از 11 درصد به 41 درصد افزایش می یابد. بیل مکانیکی استفاده شده با عمر کمتر از 5 سال نیز از 16 درصد به 51 درصد افزایش می یابد.
پیش بینی می شود با افزایش تعرفه واردات قطعات یدکی ماشین آلات داخلی سه برابر شود
افزایش تعرفه واردات ماشین آلات به همین جا ختم نمی شود چرا که دبیر انجمن تولیدکنندگان و واردکنندگان ماشین آلات سنگین معدنی، ساختمانی و راهسازی اعلام کرد: در ادامه این افزایش قیمت، عمده ترین بخش های معدن سنگین، ساختمانی و راه سازی است. ماشین آلات وارد خواهد شد.» تولید ماشین آلات نیز شاهد افزایش سود تجاری خواهد بود.»
این احتمال وجود دارد که افزایش قیمت در بخش قطعات یدکی به طور مستقیم بر تولید داخلی این خودروها تأثیر بگذارد. صنعتی که در حال حاضر جایگاه قابل توجهی در حوزه تولید ندارد و با مشکلات فراوانی همراه است و به دلیل قدرت خرید پایین متقاضیان اندکی را به خود جذب کرده و سهم کمی از بازار ماشین آلات معدنی کشور را به خود اختصاص داده است. اکنون افزایش تعرفه واردات قطعات مورد نیاز این ماشین آلات قطعا بر قیمت نهایی نمونه های داخلی تاثیرگذار خواهد بود.
به گفته صالحی، «برای محصولی که تولید داخلی آن کمتر از 35 درصد است، سود بازرگانی قطعات وارداتی از 11 درصد به حدود 36 درصد رسیده است. این بدان معناست که هزینه تولید 65 درصد خودرو سه برابر شده است.
رسیدگی به تولید محصولاتی که ظرفیت خوبی در کشور دارند
تولید ماشین آلات معدنی و راهسازی یکی از نقاط قوت صنعت کشور است. قدمت تولید این محصولات به چند دهه قبل برمی گردد و شاهد شرکت هایی با سابقه طولانی در این صنعت هستیم. ظرفیت بسیار خوبی برای تولید این نوع ماشین آلات در کشور وجود دارد که متاسفانه به دلیل تصمیمات اشتباه دولت های مختلف با چالش مواجه شده است. از خصوصی سازی نادرست تا جهش تعرفه واردات، این صنعت با مشکلات عدیده ای مواجه بوده است، در حالی که اگر از شرکت های داخلی حمایت می شد، به راحتی می توانستند بخش زیادی از نیاز داخلی را تامین کنند.
صالحی در این خصوص گفت: زمانی که قیمت قطعات محصول افزایش می یابد، طبیعی است که بر قیمت نهایی نیز تأثیر بگذارد. این مشکل به ویژه در مورد محصولات باکیفیت که تقاضای بازار را به خود جلب می کنند مشهود است. وی افزود: در چنین شرایطی محصولات بی کیفیت و ارزان تر جایگزین محصولات باکیفیت می شوند و صنایع معدنی و ساختمانی که نیاز به ماشین آلات با راندمان بالا دارند، نمی توانند به راحتی به محصولات خود دسترسی داشته باشند.
وی ادامه داد: 35 درصد تجهیزات معدنی در داخل کشور تولید می شود و مابقی تولیدکنندگان نیاز به واردات تجهیزات دارند و ناگهان بخشنامه ای صادر می شود که در آن سود بازرگانی دو برابر می شود که برای کسانی که قبلا ثبت نام کرده اند مشکل ایجاد می کند. درخواست های آنها." . "او انجام می دهد."