بازار و صنعت خودروهای تجاری وارث مشکلاتی هستند که در سال های اخیر این خودروها را رها نکرده اند و برای بهبود آنها کم کاری شده است. این صنعت که بارها تحت تاثیر مشکلات داخلی و خارجی قرار گرفته است، اکنون بدون کمک دولت و اعطای تسهیلات در بخش های مختلف قادر به ایستادگی نیست. از سوی دیگر بازار این خودروها با بحرانی همراه بود که بدون کمک دولت نمی گذرد. اما به ندرت شاهد این هستیم که تمرکزی روی این صنعت باشد و توجه و همدلی صنعت و بازار خودروهای تجاری را به خود جلب کند. سرمایه و تمرکز زیادی به صنعت خودروهای سواری اختصاص داده شده است، اما این صنعت تقریباً از هر اقدامی محروم بوده است.
میلاد خمیسیان، فعال بازار خودروهای تجاری، این صنعت را در لبه پرتگاه توصیف می کند و معتقد است: افزایش چند برابری نرخ ارز در این سال ها، صنعت، بازار و متقاضیان را با مشکل مواجه کرده است موضوع مناسب است و اقدامات مستمر در اسرع وقت انجام نمی شود، صنعت خودروهای تجاری در کشور قدمتی 60 ساله دارد و هر روز آمار جدیدی از عمر و فرسودگی می شنویم.
تشدید بحران تولید با افزایش نرخ ارز و حذف ارز کاغذی
یکی از فعالان بازار خودروهای تجاری در گفت و گو با روزنامه دنیای خودرو به تشدید مشکلات این صنعت و در نتیجه بازار اشاره کرد و گفت: صنعت خودروهای تجاری حدود 60 سال طول کشید تا خود را توسعه و ارتقا دهد مشکلاتی که خواسته و ناخواسته با آن مواجه می شود، سد راهش می ایستد و شاهد است... وضعیت اسفباری که امروز باجرنگی در آن است.
میلاد خمیسیان افزود: در ماه های اخیر بی ثباتی نرخ ارز و اخیرا حذف ارز توسعه ای قیمت نهایی این خودروها را به شدت تحت تاثیر قرار داده است و با وجود اینکه قیمت ها افزایش یافته است، اما به دلیل بی ثباتی نرخ ارز و ترس وجود دارد. با افزایش دوباره قیمت ها، افراد کمتری هستند که می خواهند مدل های صفر را در بازار بفروشند.
وی ادامه داد: در شرایطی که ناوگان کشور نیاز مبرمی به مدل ها و نوسازی های جدید دارد، همین توقف یا کاهش قابل توجه فروش خودرو می تواند تأثیر بسزایی در ناوگان حمل ونقل کالای کشور داشته باشد.
ارائه تسهیلات و حمایت های دولتی؛ تنها راه حل افزایش قدرت خرید و بهبود بازار تجاری است
خمیسیان به کاهش قدرت خرید اشاره کرد و گفت: با افزایش قیمت به نظر می رسد با توجه به افزایش قیمت مدل های کارکرده قدرت خرید تغییر چندانی نکرده است، اما باید توجه داشت که فاصله بین مدل های کارکرده و مدل های جدید در بازار افزایش یافته است و در نتیجه هر چه نرخ ارز بالاتر باشد، قدرت خرید متقاضیان واقعی این خودروها کمتر و کمتر می شود.
وی تصریح کرد: تنها راه خروج بازار از این وضعیت و رونق مجدد این است که دولت به فکر وضعیت این بازار باشد و تسهیلاتی با سود کم به خریداران این خودروها اختصاص دهد.
وی افزود: اگر تسهیلات به موقع در اختیار خریداران قرار گیرد و شرایطی فراهم شود تا مالکان خودروهای فرسوده ترغیب به تعویض خودروهای خود شوند، در نهایت شاهد رونق بازار و در نتیجه صنعت خودروهای تجاری در کشور خواهیم بود. ".
با بی پولی شدن سکه نیمایی، زنگ خطر صنعت بازاریابی به صدا درآمده است
این فعال بازار خودروهای تجاری خاطرنشان کرد: ماه های ابتدایی سال برای خودروسازان به ویژه تجاری سخت گذشت و عدم تخصیص ارز تقریباً باعث توقف تولید این خودروها شد همانطور که در آمار منتشر شده از سوی وزارت حریم خصوصی مشخص شده است، تولید و عرضه این خودروها برای مدتی تا این کاهش تولید به شدت کاهش یافته است.
وی افزود: اگرچه این تجربه اخیراً در صنعت بسیار مهم بازاریابی کشور دیده شده است، اما بار دیگر بدون استثنا از صنایع داخلی کشور حذف شده است، اقدامی که می تواند این صنعت را که چندین سال با مشکل مواجه بود، خدشه دار کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر فکری به حال این صنعت کهن و بازار آن نکنیم و اقدامات مناسب و مستمری برای بهبود شرایط صورت نگیرد، قطعا شاهد ضرر و زیان کارگران خانگی خواهیم بود. تجارت تولید یا مونتاژ را معامله کنید و ما باید خداحافظی کنیم. بیایید با این صنعت 60 ساله کشور شویم.