مدیر پروژه تارا از عرضه این محصول در نیمه دوم سال آینده خبر داد. محمود خادم گفت: این طرح بر اساس استراتژی های کلی ایران خودرو و توسعه طیف محصولات تارا با قوای محرکه متفاوت از جمله موتور سه سیلندر کم مصرف و دستیابی به اهداف کمی مصرف سوخت برای محصولات تعیین شد. و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای.»
وی افزود: در این محصول حجم موتور IK3 نسبت به موتور TU5 به میزان 300 سی سی کاهش یافته و مصرف سوخت آن نیز 1.2 لیتر در هر 100 کیلومتر کاهش یافته و قدرت موتور نیز 10 درصد افزایش یافته و گشتاور آن افزایش یافته است. 10 درصد.» 25 درصد تغییرات ایجاد شده در سیستم کلاچ، همراه با استفاده از گیربکس MT6، شتاب بهتری را برای تارا جدید فراهم می کند.
راندمان و کارایی بالاتر تارا با موتور IK3 نسبت به نسخه پایه
خادم ضمن اعلام تغییرات گسترده در محفظه موتور تارا با موتور سه سیلندر، خاطرنشان کرد: در این طرح علاوه بر تطبیق موتور جدید با خودرو، سیستم های اضافی مانند گیربکس، ترمز، کلاچ موتور، سیستم ورودی هوای موتور نیز طراحی و توسعه یافته است.
وی افزود: از آنجایی که موتور سه سیلندر تارا دارای توربوشارژ است، قطعات جدیدتری مانند اینترکولر نیز در این خودرو نصب شده است تا راندمان و کارایی بالاتری نسبت به محصول پایه داشته باشد.
اجرای شبکه برق و الکترونیک IKBCM در شهر نیو تارا
مدیر پروژه تارا با موتور IK3LB با اشاره به اجرای شبکه برق و الکترونیک ایران خودرو (IKBCM) در تارا با موتور سه سیلندر، گفت: صندلی های تمامی مسافران مجهز به سنسورهای سرنشین و بر اساس استاندارد اجباری R16، هشدار صوتی و تصویری برای بستن کمربند ایمنی خواهند داشت.
وی با اشاره به اینکه این اولین محصول ایران خودرو منطبق بر استاندارد R16 خواهد بود، افزود: همچنین با توجه به تغییر متریال و ابعادی موتور و قطعات جانبی، استانداردهای تصادف سرنشینان و عابر پیاده نیز بررسی و تست می شود.
وی با اشاره به اینکه تارا جدید پس از اخذ گواهی انطباق با مشخصات 85 تولید و عرضه می شود، تاکید کرد: این محصول حتی فراتر از مشخصات 85 نیز کار می کند.
تولید نمونه آزمایشگاهی تارا با موتور سه سیلندر
خادم با بیان اینکه نمونه آزمایشگاهی این خودرو قبلا تولید شده است، گفت: شرکت تحقیق، طراحی و تولید موتور ایران خودرو در حال انجام مراحل کالیبراسیون و تنظیمات نهایی موتور این محصول است.
وی ادامه داد: از تیرماه سال جاری، مرحله نمونه سازی اولیه برای تست های کارخانه ای و بومی سازی آغاز می شود و پس از دریافت بازخورد و انجام اصلاحات لازم، ساخت و تولید قالب قطعه را در پایان سال جاری آغاز می کنیم. تست های اعتبارسنجی خودرو انجام می شود و در نهایت تجاری سازی این محصول انجام می شود و در نیمه دوم سال 1404 هجری شمسی آماده عرضه به بازار می شود.
وی به ظرفیت تولید این محصول در خطوط ایران خودرو اشاره کرد و گفت: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده تعداد تولید این نسخه از تارا در سال اول تولید 10 هزار دستگاه و در سال دوم 35 هزار دستگاه خواهد بود. را می توان بر اساس تقاضای فعلی افزایش داد.»
موتور سه سیلندر ایران خودرو در بهمن ماه سال گذشته رونمایی شد
اولین موتور ملی سه سیلندر تزریق مستقیم ایران خودرو بهمن ماه سال گذشته در سیزدهمین کنفرانس بین المللی موتورها و روانکارهای احتراق داخلی همراه با دهمین نمایشگاه خودرو تهران در سالن کنفرانس سابکو رونمایی شد.
این موتور که اولین موتور از خانواده موتورهای سه سیلندر ایران خودرو است مجهز به توربوشارژر و دارای گشتاور 185 نیوتن متر و قدرتی در حدود 120 اسب بخار است. پس از مدتی تولید این موتور، موتورهای دیگری از این خانواده محصول نیز وارد چرخه تولید خواهند شد که با گیربکس های متفاوت بر روی هر سه پلت فرم اصلی ایران خودرو نصب می شوند.
بنابراین گزارش، طرح موتور سه سیلندر یک خانواده موتوری است که شامل موتور 1300 سی سی تنفس طبیعی، موتور توربو تزریق پورت 1300 سی سی، توربو تزریق مستقیم 1300 سی سی و موتور دوگانه سوز 1300 سی سی است. سطح فناوری و تامین سوخت در این خانواده موتورها متفاوت است و می تواند محدوده ای بین 120 تا 240 نیوتن متر را پوشش دهد.
موتور کوچک این خانواده معادل TU3 ایران خودرو و موتور قدرتمندتر و بزرگتر این خانواده معادل EF7 توربوشارژر است. ایران خودرو با این خانواده موتور می تواند از نظر قدرت و گشتاور معادل تمامی موتورهای موجود را پوشش دهد.
این موتور همچنین دارای اکثر فناوری های روز دنیا است و به کمک این فناوری ها مصرف سوخت کاهش یافته و پلت فرم ایران خودرو به سمت اعداد زیر مصرف 6 لیتر در 100 کیلومتر پیش می رود. بر اساس گزارش های قبلی، مذاکرات و توافقات اولیه برای عرضه این خانواده از موتورها به سایر خودروسازان کشور انجام شده است.