ترخیص ده ها خودروی راهسازی و اتوبوس رها شده در گمرک

اگرچه ناوگان حمل و نقل عمومی، چه در بخش بار و چه در بخش مسافر، در سال های اخیر با مشکلات فراوان و کمبود مدل های جدید همراه بوده است. به نظر می رسد همکاری مسئولان و سازمان های مربوطه در راستای تولید و واردات خودروهای مورد نیاز کشور و ترخیص آن ها از گمرک کافی نبوده و دلیل آن نیز همین است. بسیاری از این خودروها پشت گمرکات دولتی پارک شده و به بازار محلی و مصرف کننده نهایی نمی رسند. البته هر از چند گاهی اخباری مبنی بر ترخیص و ترخیص برخی از این خودروها از گمرکات دولتی به گوش می رسد، اما در عین حال اعلام می شود که برخی خودروهای سنگین وارداتی همچنان در گمرک هستند و ترخیص نشده اند. . این در حالی است که بازار خودروهای سنگین و البته سبک در سال های اخیر نیازمند عرضه خودروهای بیشتری بوده و مشخص نیست چرا مسئولان زودتر تکلیف این خودروها را مشخص نکرده اند. حالا بعد از سه سال قرار است این خودروها از گمرک بندرعباس ترخیص شوند. البته مشخص نیست این خودروها پس از سه سال گرد و غبار در فضای بندرعباس چه آسیبی به این خودروها وارد کرده اند و آیا از کارایی قبلی برخوردار خواهند شد یا خیر.

تعیین تکلیف بیش از 4000 پرواز و سپرده سنگین در گمرک

رئیس کل دادگستری هرمزگان در آخرین اظهارات خود در خصوص خودروهای معدوم شده در گمرک بندرعباس توضیح داد که دستورات ویژه قضایی برای تسریع در ترخیص بیش از 4 هزار خودروی سبک و سنگین از بندر شهید رجایی بندرعباس صادر شده است. این رویه که با تایید رئیس قوه قضائیه اجرایی شد شامل ترخیص 4000 نوع کالای سبک و سنگین شامل ماشین آلات و تجهیزات راهسازی و 35 دستگاه اتوبوس است.

بخوانید:  فولکس واگن زیر تیغ تحقیقات حقوق بشری در چین!

بخشدار هرمزگان در این خصوص اظهار داشت: بخش زیادی از تجهیزات و ماشین آلات راهسازی سفارش و فروخته شده است و مابقی نیز طی روزهای آینده از طریق مزایده استثنایی عرضه خواهد شد.

ترخیص 35 دستگاه اتوبوس از گمرک بندرعباس پس از سه سال

مجتبی القهرانی در خصوص نتایج بازدید از گمرک بندرعباس و تعیین تخصیص این خودروها نیز گفت: حدود سه سال پیش 50 دستگاه اتوبوس شهری در گمرک شهید رجایی بندرعباس در حالت تردید رها شدند. و واردکنندگان آنها در تامین نقدینگی لازم با مشکل مواجه بوده و قادر به پرداخت عوارض گمرکی نبوده اند.

سرپرست بخشدار هرمزگان افزود: در این راستا با واردکننده اتوبوس و مسئولان مربوطه تماس گرفتیم و قرار شد در این زمینه حمایت قضایی لازم انجام شود و تعدادی از این اتوبوس ها در شهر شهید باقی خواهند ماند. بندر رجایی به عنوان ضامن حقوق گمرکی برای تخلیه سریع و ورود به چرخه خدمات شهروندان به بندر رجایی ارسال می شود.

تاریخ سپرده گذاری کامیون و اتوبوس در گمرک

البته ماجرای ترخیص نشدن وسایل نقلیه ضروری مانند اتوبوس و کامیون با وجود آشفتگی ناوگان حمل و نقل بار کشور، داستان جدیدی نیست و در سال های اخیر منتظر خبرهایی از این موضوع بوده است. از جمله اینکه در سال 1400 با ورود دادسرا و صدور مصوبه هایی در این خصوص با تعیین ضرب الاجل بالاخره ماموریت 6000 کامیون وارداتی مشخص شد و داستان آنها به پایان رسید.

ماجرا به آنجا برمی گردد که بر اساس ماده 30 قانون برنامه های دائمی توسعه سال 1397، شرایط واردات این کامیون ها از سوی وزیر وقت راه و شهرسازی به گمرک اعلام شد، اما پس از آن به دلیل ایجاد موانع فراوان، با ترخیص این خودروهای ضروری برای ناوگان، کامیون های وارداتی… مدت ها در گمرکات کشور دفن شدند. مشکل این خودروها در نهایت با ورود معاونان دادستان تهران و مراجعه آنها به گمرک و با دستور دادستان تهران و انقلاب برطرف شد.

بخوانید:  امکان تامین سوخت بیودیزل از جلبک

چرا خودروها مجوز واردات می گیرند اما ترخیص نمی شوند؟

مشکلات عمده ای به خصوص در روند اداری واردات، ترخیص و حتی شماره گذاری خودروهای وارداتی وجود دارد. علیرغم آنچه قوانین نشان می دهد نیاز شدیدی به این خودروها وجود دارد و همواره در تاریخ های اعلام شده مجوز واردات این خودروها را می گیرند. اما روند کاغذبازی و عدم توافق بین سازمان ها همیشه باعث شده تا روند ترخیص این خودروها بسیار کند شود.

همچنین گفته می شود عدم صدور ثبت درخواست و در نتیجه عدم امکان اظهار خودرو به گمرک، عدم اظهار و انجام تشریفات گمرکی برخی واردکنندگان و تاخیر در صدور مجوزهای قانونی و نظارتی مربوطه برای ترخیص کالا از جمله ترخیص استاندارد و گمرکی مجوزهای زیست محیطی، پروسه طولانی مدت، استعلام از مراجع ذی ربط، طولانی بودن مراحل استعلام ارزش برخی خودروها از گمرک و عدم ارائه کد رهگیری بانکی به گمرکات اجرایی از جمله مواردی است که ترخیص این خودروها را با مشکل مواجه می کند.

منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/250695/%D8%AA%D8%B1%D8%AE%DB%8C%D8%B5-%D8%AF%D9%87-%D9%87%D8%A7-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88-%D8%B1%D8%A7%D9%87%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D9%88-%D8%A7%D8%AA%D9%88%D8%A8%D9%88%D8%B3-%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%DA%AF%D9%85%D8%B1%DA%A9