استقبال از این خودرو در بازار اکثر کشورها به حدی بود که تمامی رقبا را با فاصله زیادی پشت سر گذاشت. این خودروی محبوب در دو سال اخیر واردات خودرو یعنی مدل های 2017 و 2018 در سال های 2017 و 2018 با سه نوع آپشن مختلف و دو نوع موتور به بازار ایران معرفی شد.
نیسان نسل جدید خود را با نام Kicks جایگزین جوک کرد. اگرچه نیسان مدتی است که هر دوی این خودروها را به بازار عرضه کرده است، اما بالاخره کیکس به عنوان جایگزین رسمی برای جوک معرفی شد.
اکنون پس از بازگشایی واردات خودرو در سال 1402، نامی خودرو پروسور عرضه کننده اصلی خودروهای نیسان در کنار سایر مدل های این برند، نیسان کیکس را نیز معرفی کرد و اخیراً این خودرو در محدوده محصولات نیسان در ایران قرار گرفت. در این مقدمه به بررسی و مقایسه نیسان کیکس با رقبای هم رده و همچنین قیمت یکسان آن در بازار ایران خواهیم پرداخت.
اگر رده ابعادی استاندارد مقایسه باشد، بهترین رقبای مستقیم برای نیسان کیکس، نسل جدید پژو 2008 و سیتروئن C3 هستند که دقیقاً همان سگمنت و کلاس این خودرو هستند. اما تا امروز خبری از ورود نسل جدید این خودروها به بازار ایران نیست. رقبای چینی برای همان سگمنت نیسان کیکس نیز چانگان CS35 پلاس، ام وی ام ایکس 55 و تیگارد X33 هستند و مقایسه آنها با نیسان کیکس به هیچ وجه صحیح نیست. چرا که نه از نظر ارزش برند و کلاس و نه از نظر کیفیت ساخت، این خودروهای چینی را نمی توان با نیسان کیکس مقایسه کرد.
تنها رقبای واردات مستقیم Kicks در حال حاضر سوزوکی فرانک و کیا سونتی هستند. سوزوکی فرانک از موتور 1500 سی سی تنفس طبیعی با قدرت 101 اسب بخار و گشتاور 137 نیوتن متر استفاده می کند که چرخ های جلو را به حرکت در می آورد.
از سوی دیگر نیسان کیکس “نامی خودرو” دارای موتور 1500 سی سی با قدرت 122 اسب بخار و گشتاور 143 نیوتون متر است که چرخ های جلو را به حرکت در می آورد. بنابراین سوزوکی فرانک از نظر قدرت و کشش کاملاً از نیسان کیکس پایین تر است. علاوه بر این، ارزش و اعتبار برند سوزوکی در مقایسه با برند نیسان کمتر است.
به عنوان مثال با مقایسه مواد داخل کابین این دو مدل خودرو به وضوح می توان به تفاوت سطح کیفیت ساخت سوزوکی و نیسان پی برد. مورد دیگر کشور سازنده است. تمامی خودروهای سوزوکی وارداتی به کشور ساخت کارخانه ماروتی سوزوکی هند است و در سند این خودروها در مقابل کشور سازنده عبارت «ساخت هند» نوشته شده است. با این حال، تفاوت زیادی بین کیفیت ساخت خودروهای تولید شده در هند و چین وجود دارد که نیازی به ذکر بیشتر نیست.
یکی دیگر از رقبای نیسان کیکس، کیا سانتت است که از موتور 1500 سی سی تنفس طبیعی با قدرت 114 اسب بخار و دیفرانسیل جلو استفاده می کند. علاوه بر موتور ضعیف تر در مقایسه با کیکس، تجهیزات راحتی و ایمنی کیا سوناتا چندان چشمگیر نیست. به طوری که حداقل آپشن های رفاهی در این خودرو به چشم نمی خورد. طراحی بیرونی کیا سوناتا نیز بسیار قدیمی و قدیمی به نظر می رسد.
در نهایت کیا سونت های وارداتی مانند سوزوکی فرانک در هند تولید می شوند که کیفیت پایین آنها را توجیه می کند. نیسان کیکس نیز توسط یک شرکت دیگر با موتور 1600 سی سی به بازار عرضه شد که کمی قدرتمندتر از مدل 1500 سی سی عرضه شده توسط نامی خودرو است. اما از نظر تجهیزات رفاهی و ایمنی در سطح بسیار پایین تری نسبت به نمونه های وارداتی نامی خودرو قرار دارد.
به غیر از سوزوکی فرانک و کیا سوناتا، نیسان کیکس «نامی خودرو» را می توان با هاچ بک های وارداتی مانند اوپل کورسا و سوزوکی بالنو یا سدان های اقتصادی مانند هوندا سیتی، تویوتا یاریس و حتی تویوتا کرولا 1200 سی سی توربو مقایسه کرد. سطح اما نیسان کیکس از نظر ارزش نسبت به قیمت پرداختی گزینه ارزشمندتری نسبت به تمامی این خودروها محسوب می شود. از آنجایی که این یک کراس اوور است، در مقایسه از جذابیت بصری بیشتری برخوردار است و عملکرد بسیار بیشتری برای استفاده روزمره یا سفرهای جاده ای دارد.
در ضمن نیسان کیکس موتور قدرتمندتر و قدرت بکسل بیشتری نسبت به همه این خودروها دارد. این هاچ بک ها و سدان ها عموماً از 100 تا 115 اسب بخار از نظر قدرت موتور رنج می برند و در نهایت به عنوان یک SUV، نیسان کیکس در آینده بازار استفاده بسیار بهتری نسبت به این هاچ بک ها و ساب کامپکت ها خواهد داشت. سدان.
در نتیجه می توان گفت که با جمع بندی همه این موارد و مقایسه آنها با رقبای هم کلاس و با قیمت یکسان، نیسان کیکس لقب گران ترین کراس اوور ارزان وارداتی یک برند غیر چینی را به خود اختصاص داده و مطمئناً خواهد بود. به اندازه نیسان جوک در بازار محبوب باشید.