بخش کشاورزی با توجه به سهم قابل توجهی که در تولید ناخالص ملی و درآمدهای صادراتی دارد، نقش اساسی در تعیین جهت و موقعیت کلی فرآیند توسعه اقتصادی به ویژه در کشورهای جهان سوم دارد. بر اساس مطالعات انجام شده، نوسازی ناوگان کشاورزی و مکانیزاسیون کشاورزی با افزایش میانگین تراکم کشاورزی و وسعت زمین های زیر کشت و افزایش بهره وری نیروی کار و استفاده از آن در داخل و خارج اراضی کشاورزی منجر به افزایش نهاده ها می شود. بنابراین در کشورهای پیشرفته مکانیزاسیون نقش بسیار مهمی در صنعت کشاورزی دارد. اما در ایران با وجود اینکه بارها بحث توسعه مکانیزاسیون مطرح شده است، ماشین آلات کشاورزی با فرسودگی زیادی همراه است. در سال های اخیر نبود تسهیلات مناسب در این بخش و گرانی محصولات داخلی و خارجی به دلیل بالا بودن نرخ ارز، روند نوسازی این بخش را کند و مکانیزه نشدن خودروهای کشاورزی را در پی داشته است. او موفق شد به اهداف خود برسد.
تسهیلات و سرمایه گذاری های کوچک برای نوسازی تراکتورها
اگرچه مکانیزاسیون در بخش کشاورزی با سرعت بسیار پایینی در حال پیشرفت است، اما آمارها نشان می دهد که سرمایه گذاری های زیادی در این بخش صورت گرفته است و به نظر می رسد متأسفانه این هزینه ها به سمت نوسازی تراکتورها و دروگرها و یا حداقل اندک نیست. بخشی از آنها بخشی از آن صرف نوسازی ناوگان می شود و مابقی در سایر عوامل مکانیزاسیون سرمایه گذاری می شود. رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی از سرمایه گذاری 30 هزار میلیارد ریالی در حوزه مکانیزاسیون کشاورزی در سال 1402 هجری قمری خبر داد.
کریم ذوالفقاری در این باره گفت: از ابتدای سال 1402 هجری شمسی ردیف های اعتباری و تسهیلات بانکی برای توسعه مکانیزاسیون در زیربخش های مختلف مکانیزاسیون کشاورزی، باغداری، گیاهان دارویی، دام، طیور و … اختصاص یافته و ابلاغ شده است. آبزی پروری.” خطاب به سازمان های جهاد کشاورزی استانداری های کشور.
وی همچنین تصریح کرد: علیرغم مشکلات موجود در خصوص عدم اصلاح و به روز رسانی قیمت ماشین آلات و ادوات کشاورزی، طی پنج ماه گذشته 17 هزار متقاضی خرید انواع ماشین آلات، ادوات و ادوات کشاورزی به بانک کشاورزی معرفی شدند. سال 1402 هجری شمسی حدود 2550 میلیارد تومان به این تسهیلات پرداخت شد که کل سرمایه گذاری در حوزه مکانیزاسیون در سال گذشته 3 هزار میلیارد تومان بوده است.
به گفته ذوالفقاری، از 3 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری، 2200 میلیارد تومان برای خرید حدود 8 هزار و 600 انواع ماشین آلات کشاورزی در حوزه کشاورزی، 185 میلیارد تومان برای خرید 710 نوع ماشین آلات باغی و 131 میلیارد تومان برای خرید 56 نوع ماشین آلات کشاورزی مصرف می شود. ماشین آلات باغبانی 720 میلیون تومان برای ماشین آلات دام و طیور، ماشین آلات ماهی و آبزیان و 6 میلیارد در بخش گلخانه و گیاهان دارویی پرداخت شد.
5 هزار میلیارد تومان برای مکانیزه و نوسازی ناوگان کشاورزی
به طور مشخص اگر قرار است مکانیزاسیون بخش کشاورزی و نوسازی ناوگان اجرا شود، نقش بانک های مختلف در اجرای این طرح قابل انکار نیست. در همین حال رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی از نقش پررنگ تری بانک کشاورزی در این زمینه خبر داد.
در همین راستا ناظر و رئیس هیئت مدیره بانک کشاورزی پیشتر اعلام کرده بود: «بانک کشاورزی به منظور ایفای نقش در تجهیز ناوگان مکانیزاسیون کشاورزی و تزریق فناوری های نوین برای تسهیل و یکسان سازی مراحل تولید محصولات کشاورزی. محصولات و محصولات وابسته و با هدف افزایش کیفیت تولیدات داخلی، از ابتدا در سال 1402 هجری شمسی تا پایان تیرماه 1403 هجری شمسی، در مجموع 32 هزار میلیارد ریال تسهیلات مکانیزاسیون برای فعالان بخش کشاورزی پرداخت شد. .
فهاب از لحاظ فنی اظهار داشت: پرداخت تسهیلات مکانیزاسیون در اولویت برنامه های اعتباری این بانک است و امسال نیز ردیف اعتباری به ارزش 50 هزار میلیارد ریال برای نوسازی ناوگان ماشین آلات کشاورزی در قالب تسهیلات مکانیزاسیون در نظر گرفته شد که اعطا می شود. به متقاضیان اعم از کشاورز بر اساس ضوابط و مقررات به باغداران، دامداران، واحدهای تولیدی مرتبط و صنایع پایین دستی و پایین دستی بخش کشاورزی بابت تهیه ماشین آلات و ادوات پرداخت می شود.
بانک هایی که علی رغم دستورالعمل های قانونی فعالیت نمی کنند
بحث نوسازی ناوگان ماشین آلات کشاورزی علیرغم اعطای تسهیلات، تخصیص سقف اعتبار و مصرف بی رویه ناوگان به کندی در حال انجام است و آمارها حاکی از آن است که تولیدکنندگان این بخش با افزایش همراه بوده اند. در تولید است و فرض بر این است که روند صعودی این تولیدات تا پایان سال جاری ادامه داشته باشد.
در همین راستا رئیس انجمن سازندگان ماشینهای کشاورزی با استناد به گزارشی که از سوی دفتر ماشینهای کشاورزی و معدنی وزارت حراست اعلام شد، اعلام کرد که پس از گذشت ۵ ماه از سال ۶۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به بخش کشاورزی اختصاص یافت. ناوگان، که بسیار کمتر از سال های گذشته است. حمیدرضا نامی در این خصوص گفت: با توجه به اینکه بودجه وزارت جهاد به حوزه مکانیزاسیون اختصاص نمییابد، منابع محدود بانک کشاورزی به این امر اختصاص مییابد.
به گفته وی، سال گذشته قول تخصیص 5 هزار میلیارد تومان تسهیلات به این بخش در فاز اول و 5 میلیارد در فاز دوم داده شد و حداکثر 2200 میلیارد تومان تامین شد. زیرا طبق دستورالعمل سال قبل 9 بانک غیر از بانک کشاورزی قرار بود شرکت کنند که هیچ کدام نتوانستند کار را انجام دهند.
برنامه تراکتورسازی برای تولید 40000 تراکتور
رئیس انجمن صنفی سازندگان ماشینهای کشاورزی همچنین درباره وضعیت تولید خودروهای مورد نیاز در این بخش گفت: طی سه تا چهار سال گذشته تراکتورسازی تبریز به عنوان شاخصی برای تراکتور سنجیده شده است که خوشبختانه رکورد تولید را شکسته است. سال قبل هر سال این شرکت 33000 دستگاه تراکتور تولید کرده و برنامه تولید امسال 40000 دستگاه است.
وی افزود: در شرایط ایده آل اگر بخواهیم ماشین آلات را نوسازی و نوسازی کنیم به 50 هزار ماشین نیاز داریم. این در حالی است که بر اساس آمار اعلام شده در سال گذشته حدود 27 هزار و 500 دستگاه تراکتور و حدود 1200 دستگاه کمباین غلات و برنج در سال 1402 به ناوگان مکانیزه کشور اضافه شده است.
منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/250646/%D8%AD%D8%AC%D9%85-%D9%88%D8%A7%D9%85-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AE%D8%B1%DB%8C%D8%AF-%D8%AA%D8%B1%D8%A7%DA%A9%D8%AA%D9%88%D8%B1-%D9%88-%DA%A9%D9%85%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D9%86-%D8%A2%D8%A8-%D8%B1%D9%81%D8%AA