رئیس شورای سیاسی روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
مدیریت یکی از عناصر مهم در موفقیت یا شکست هر کسب و کاری است. یکی از ملزومات اساسی مدیریت موفق، داشتن تخصص و تجربه است که اولین مورد از طریق آموزش و یادگیری حاصل می شود و دومی در طول زمان و در طول کار به دست می آید. اگر این دو اصل با هم در هر طرح و پروژه ای تجسم و اجرا شود، تغییرات مثبتی را به همراه خواهد داشت و ساختاری سازنده ایجاد می کند.
در این مقاله؛ مدیریت صنعت خودرو را در دو دوره مختلف قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به اختصار مرور می کنیم.
قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و در دهه 40 که سرآغاز شکل گیری صنعت خودرو در ایران بود، سه شرکت خودروسازی در ایران تاسیس و شروع به فعالیت کردند که اولین آنها خودروهای کلاس بزرگی مانند کادیلاک سویل بودند. ، بیوک B-3 و B-4 علاوه بر شورلت ناوا و دومی مونتاژ و فروش انواع مدل های پکان بود و سومین خودروهای رنو 5 و شاین در رده کوچک بود. صاحبان سه شرکت مذکور وقت خود را صرف استخدام مشاوران مجرب و آگاه و تدوین راهکارهایی برای دستیابی به توسعه و ساخت خودرو در کشور کردند و با مشکلاتی که امروزه در این صنعت وجود دارد بیگانه بودند. حتی از ابتدای دهه 60 با توجه به ضرورت و تأثیر اجرای بند «ب» قانون حمایت و توسعه صنایع ایران، مسیر صحیح هر چند پرپیچ و خم و خطرناک پیش می رفت و خبری از آن نبود. مشکلات کنونی این صنعت تا دو دهه پیش.
اما از اواسط دهه هشتاد به دلیل سیاست های نادرست و مدیریت ناکارآمد، انواع بلاها و مشکلات در این صنعت مهم رخ داده است که روز به روز بر آن افزوده می شود تا اینکه به وضعیت اسفبار امروزی رسید که حتی تا 20 سال پیش غیرقابل تصور بود. .
با توجه به مفاهیم فوق و با توجه به اینکه این روزها اخبار و شایعات مبنی بر تغییر مدیران ایران خودرو و سایپا داغ است و حتی گفته می شود تصمیم مدیرعامل جدید گروه صنعتی خودروسازی سایپا توسط در کمیته انتصابات دولت، شایسته است از تجربیات گذشته و پرهیز از بازی های جناحی و جناحی، مدیران توانمندی را که همه شرایط را برای تحمل چنین مسئولیتی در این کمیته دارند، به خدمت بگیرید. آنها زمان حساسی برای انتخاب دارند، زیرا ایران خودرو و سایپا امید به بازگشت به دوران شکوفایی را چه از نظر افزایش تولید و چه از نظر ارتقای کیفیت و نوآوری افزایش داده اند.
از آنجایی که جناب آقای صامت در خصوص تنظیم صنعت خودرو اختیارات کافی را به رئیس کمیته اجرایی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران دادند و با توجه به اینکه دکتر فرشاد مقیمی از پیشکسوتان صنعت خودرو بوده و شناخت بیشتر دلایل شکست این صنعت در سال های اخیر، اگر تصمیمات درست و منطقی اتخاذ شود، می تواند از عهده این مهم یعنی انتخاب مدیران توانمند و با تجربه برآید، در غیر این صورت دلسوزان این صنعت باید تمام خودرو را عزادار کنند. صنعت آیات آن هنوز زیر لب زمزمه می کند:
در این صنعت هرج و مرج وجود دارد
یک کشاورز جای یک صنعتگر می نشیند
یا آسانسور جهل و هنر
چو اسکندر روی آن پایه نشسته است
نه، روح ایران خودرو در بدنش ماند
و نه سایبا که به انتظار نشسته
در قبر او می لرزد
میراث چو در خاکستر نشسته است...
زنجیره تخریب کامل شد
حالا می بینیم که عزادار نشسته است