با شروع سال جدید سوال بسیاری از مردم و دنبال کنندگان بازار خودرو قیمت خودرو است. هر ساله با توجه به شرایط اقتصادی فعلی و تورم، قیمت کارخانه ای خودرو افزایش می یابد. اما در سال های اخیر به دلیل تورم شدید، قیمت ها چندین بار در طول سال تغییر می کند. اما امسال با افزایش نرخ ارز در بازار آزاد آغاز شد و با توجه به مسائل بین المللی روند قیمت ها در بازار ارز رو به افزایش است. در این صورت مشخص است که قیمت خودرو همچنان به رشد خود ادامه خواهد داد. بازار در رکود بیشتر فرو خواهد رفت اما روند رشد قیمت خودرو متوقف نخواهد شد. همچنین بودجه امسال به گونه ای بسته شده است که هزینه های تولید را افزایش می دهد. افزایش مالیات، تعرفه واردات و غیره همگی حکایت از افزایش قیمت خودرو در سال جاری دارد. اما به دلیل عدم ورود خودروهای خارجی به میزان نیاز بازار و تقسیم بازار بین برخی شرکت ها، رقابتی در بازار وجود نخواهد داشت. بنابراین به نظر می رسد باید منتظر افزایش چشمگیر قیمت بسیاری از خودروها باشیم. در این زمینه با مسیح فرزانه فعال و کارشناس حوزه خودرو به گفت وگو نشستیم.
سال 1402 هجری قمری به پایان رسید و بازار در رکود کامل باقی ماند. چه میزان از این رکود ناشی از وضعیت اقتصادی کشور و چه میزان به دلیل مصاحبه ها و سیاست های مسئولان بود؟
اول اینکه برای خیلی ها این سوال پیش می آید که آیا این رکود در سالی که تازه شروع شده ادامه خواهد داشت؟ پیش فرض و تحلیلی که با وجود داده های اقتصادی بیش از هر چیز دیگری وجود دارد این است که این رکود به ویژه در بازارهای سرمایه مانند خودرو و املاک تشدید خواهد شد و فعالان بازار در این حوزه قطعاً روزهای بسیار سخت تری را در سال 1403 نسبت به سال 2013 پیش رو خواهند داشت. 1402. خواهد شد.
در پاسخ به سوال شما نیز باید اضافه کنم که دو وضعیتی که در بالا ذکر شد، یعنی شرایط اقتصادی و رکود تشدید شده توسط تصمیم گیران با هدف کنترل تورم، بازار را به این سمت سوق داد.
در اقتصاد کلان، یکی از راه های کنترل تورم، ایجاد و تشدید کسادی در بازارهای سرمایه به ویژه است. اما این روش فقط در کوتاه مدت جواب می دهد و بسیار خطرناک است و باعث تعطیلی و ورشکستگی شرکت های کوچک و بزرگ و فرار سرمایه از کشور می شود که در ادامه با این روند نامناسب آشنا خواهید شد.
تا زمانی که شاهد مبانی محکم اقتصاد کلان سیاسی در کشور، تنظیم روابط با کشورهای صنعتی جهان، انضباط و شفافیت مالی و پولی در کنار ثبات اقتصادی، تصمیمات و اظهارنظرهای غیرکارشناسی و صحبت های غیرواقعی درباره FATF نباشیم، تبادل نظر. نرخ ها و غیره ادامه خواهد داشت و نباید ادامه یابد. نمونه هایی از این گفتگوها شامل مقصر دانستن قیمت دلار در کانال های تلگرامی یا تحقیق در مورد تأسیس گروه ویژه اقدام مالی (FATF) یا سوئیفت ایرانی و غیره است.
در حال حاضر فاصله نیم دلار با بازار نزدیک به 20 هزار تومان است و بانک مرکزی عملا چاره ای جز کاهش این فاصله با افزایش قیمت نیم دلار ندارد. اما به دلیل کمبود منابع ارزی باعث می شود با تغییر و افزایش قیمت دلار، دو قیمت دیگر به همان نسبت رشد کنند.در سال 1403 هجری شمسی و در نخستین روزهای سال شاهد اظهارات مختلفی از سوی مسئولان در حوزه خودرو و واردات بودیم. نتایج این اظهارات در حوزه واردات در سال جاری چه چیزی را نشان می دهد؟
حتی در آشفته ترین اقتصادهای جهان نیز این اعداد و بودجه ها شرایط حاکم بر اقتصاد هر کشوری را در سطح کلان تعیین می کنند. دو مورد مهم در بودجه 1403 برای بخش خودرو وجود دارد. ابتدا دولت پیش بینی درآمد خود از واردات خودرو را نسبت به سال گذشته به 3.8 درصد کاهش داد و این رقم منفی شد و از سوی دیگر پیش بینی درآمد از محل مالیات خودرو و مسکن را حدود 50 درصد افزایش داد.
این دو مورد به همراه روند 11000 دستگاهی برای واردات در سال 1402 که نشان می دهد تنها 6 درصد از طرح 200000 واحدی محقق شده است، نه تنها نشان دهنده شکست کامل برنامه واردات بلکه به نظر من اجرای آن است. پیام روشن: اراده و عزم کافی برای واردات خودرو در سطح وسیع در کشور در درازمدت وجود ندارد و افزایش واردات در سال 1403 توسط سیاستمداران ارشد و طبیعتاً محدود کردن واردات، تولید یا عرضه هر گونه کالای سرمایه ای است. افزایش خودکار قیمت آن محصول و تشدید شرایط نوسان و قیمت های کاذب.
پیامدهای رشد قیمت دلار، افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده، افزایش عوارض گمرکی و مواردی از این دست برای خودروسازان در سال جاری چیست؟ سال گذشته سال افزایش تولید خودروسازان بخش خصوصی بود. با این شرایط جدید، آیا تولید آن در سال 1403 به رشد خود ادامه خواهد داد؟
در قسمت اول سوال شما باید بگویم که تمام مواردی که اشاره کردم در نهایت منجر به افزایش قیمت نهایی خودرو می شود و همه اینها پیام روشنی را به همراه دارد که خودروسازان دچار بحران شدید نقدینگی هستند و هیچ مشکلی ندارند. انتخابی جز جمع آوری پول از مردم علاوه بر این در سال جدید هزینه اسقاط خودروهای فرسوده در حوزه واردات و نیروی کار داخلی نیز اضافه شد و این عامل به زودی منجر به اعلام افزایش قیمت در بازار خواهد شد. در حوزه خودروهای وارداتی نیز با توجه به محدودیت تعداد مجوزهای ویژه مانند سهمیه جانبازی شاهد افزایش مجدد قیمت آنها خواهیم بود. این در حالی است که سود و توجیه اقتصادی فراوانی که برای گروه ها و سازمان ها در واردات محدود به هزاران سفته و مجوزهای خاص وجود دارد، در واردات کلان و فراگیر وجود ندارد.
در مورد بخش دوم سوال شما باید اضافه کنم: بازار خودرو به طور کلی عملکردی به نام عرضه و تقاضا دارد. صرف افزایش عرضه در بخش خصوصی در سال 1402 هجری شمسی با افزایش قیمت ها و تورم در بخش خودرو دستاورد قابل توجهی برای صنعت خودرو و بازار نداشت. تولید کننده و سرمایه گذار باید برای محصول خود خریدار داشته باشد. یعنی مصرف کننده باید بتواند درآمد خود را به تورم نزدیک کند. مانند زنجیره ای است که به یکدیگر متصل شده اند و وقتی عواملی مانند افزایش سطح دستمزد، تورم واقعی در کف بازار و ... هر کدام یک ساز بزنند، در نهایت نتیجه ناهماهنگ است. موسیقی مانند وضعیت فعلی.
در نهایت معتقدم بزرگترین چالش پیش روی خودروسازان اعم از خصوصی و دولتی در سال 1403 تخصیص ارز و تامین نقدینگی است. با وجود اینکه در سال 1402 نزدیک به 8 میلیارد دلار در حوزه خودرو و پیشرانه اختصاص یافت که حدود 5 میلیارد دلار آن به خودروها به ویژه مونتاژها اختصاص یافت، اما تراز تجاری منفی در سال 1402 به بیش از 12 میلیارد دلار رسید و ادامه تحریم نفتی این امر را به همراه داشت. خودرو و تقا می گویند خودروسازان بویژه دولتی با توجه به تمکین به ماده 141 قانون تجارت و رد ضرر انباشته 220 هزار میلیارد تومانی (بدون احتساب بدهی و مالیات (بدهی بانکی، و غیره) راه دیگری برای زنده ماندن وجود ندارد.زندگی در کوتاه مدت نصف و نیمه است و مجبور نیستند قیمت را افزایش دهند و همچنین دارایی های خود را بررسی کنند.
من معتقدم حتی خصوصی سازی خودروسازان بزرگ که در اواخر سال 1402 هجری شمسی مجدداً مطرح شد، با وجود تأکید فراوان در اصل 44 قانون اساسی امکان پذیر نخواهد بود و دولت ها از دوره های گذشته هرگز جایگاه استراتژیکی مانند آن را نداده اند. صنعت خودرو یا واگذاری مالکیت برخی باشگاه های ورزشی پرطرفدار به... بخش خصوصی و مردم تسلیم نمی شوند. حتی در سال 1402 نیز در راس برنامه تامین و واردات خودرو از این خودروسازان دولتی قرار داشت.
روند قیمت دلار در سال جاری نیز صعودی بوده است. در حال حاضر وضعیت بازار چگونه است و پیش بینی می شود در سه ماهه اول سال به چه سمت و سویی برود؟
هزینه ها و عوارض جدیدی که از ابتدای سال 1403 بر مونتاژ و واردات دو برابر شده است، می تواند در میان مدت منجر به افزایش تدریجی قیمت خودرو شود. بعلاوه، من فکر می کنم ما به طور کلی قیمت 3 دلار در کشور داریم. دلار بانک مرکزی، دلار بازار آزاد سرکوب شده، و دلار واقعی که با قیمت کالاها در کف بازار نشان داده می شود. در حال حاضر فاصله نیم دلار با بازار نزدیک به 20 هزار تومان است و بانک مرکزی عملا چاره ای جز کاهش این فاصله با افزایش قیمت نیم دلار ندارد. اما به دلیل کمبود منابع ارزی منجر به این می شود که با تغییر و افزایش قیمت دلار، دو قیمت دیگر نیز به همین نسبت رشد کنند. بعلاوه؛ شرایط حاکم بر کشور و منطقه در بلندمدت نویدبخش کاهش قیمت دلار نیست.
در حوزه واردات آیا روند به سمت تحقق عدالت است و آیا شاهد افزایش عرضه خودرو هستیم؟
به نظر من با توجه به سطح منفی انتظارات دولت از درآمد وارداتی در بودجه 1403، ارزش بالای ضایعات، افزایش انواع عوارض و مالیات ها و نگاه غیرجدی سیاستمداران به واردات، متاسفانه پاسخ این سوال منفی است
آیا واردات خودروهای خارجی با آپشن های کمتر شرایط رقابتی را در بازار ایجاد می کند؟ به نظر شما این خودروها چه شرایطی برای رقابت با محصولات چینی خواهند داشت؟
در قسمت اول سوال شما باید بگویم که رقابت معمولا از نظر تنوع، پراکندگی و قیمت شکل می گیرد که هیچ یک از شرایط فوق در زمینه واردات وجود ندارد. در مورد بخش دوم سوال شما باید گفت: از ابتدای دولت سیزدهم صحبت هایی مبنی بر واردات مجدد خودرو مطرح شد و من در گفت و گوهای متعدد با رسانه های مختلف به این موضوع اشاره کرده ام که ذینفعان وارداتی این طرح در حوزه داخلی، چینی و چینی ضعیف دیده شده اند. خودروهای وارداتی فاصله زیادی با یکدیگر دارند، بنابراین بازیگران نباید دخالتی داشته باشند و باید طرف های بازی را متقاعد کنند که این داستان هم شکل گرفته است.