حمل و نقل عمومی ستون فقرات هر شهری است و هر چه شبکه حمل و نقل عمومی در یک شهر گسترده تر و فعال تر باشد، ساکنان آن شهر کمتر از آلودگی و ترافیک رنج می برند. اما حمل و نقل در تهران که این روزها از آلودگی روزافزون هوا رنج می برد، داستانی طولانی دارد.
تاکسی باید مردم را در خیابان جابجا کند
رئیس کمیته حمل و نقل شورای شهر تهران در همین راستا با تاکید بر اینکه شهرداری تهران باید در نوسازی تاکسی ها سرعت بخشیده و در این راستا از شرکت های خودروسازی سهم بگیرد، اظهار داشت: تاکسی ها پس از نوسازی به مردم خدمات رسانی می کنند. نیز باید تنظیم شود. آنها نباید در زمینه حمل و نقل کالاهای بازار، خدمات شخصی یا انحصار خدمات و شرکت های خصوصی فعال باشند، بلکه باید مردم را در خیابان جابجا کنند.
تشری هاشمی در خصوص تلاش شهرداری تهران برای برقی سازی ناوگان حمل ونقل عمومی گفت: باید در این زمینه دقت کنیم و تاکید کرد که برق رسانی یک فناوری نوظهور در دنیاست و هنوز به بلوغ و رشد کافی در این زمینه نرسیده است هر روز و با سرعت کم تغییراتی در آن ایجاد می شود، در عین حال با نظارت بر بازار و افزایش تدریجی سهم برق رسانی، به نظر من عجله در این زمینه می تواند صدمات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.» تنها موردی نیست که در معرض تغییر است و به زیرساخت نیز نیاز دارد. با توجه به شرایط جوی کشور، هنوز تست های عملیاتی این نوع خودروها انجام نشده است.
وی افزود: احتیاط در زمینه برق رسانی به دلیل قیمت مهم است. در حال حاضر قیمت خودروی برقی 2 تا 2.5 برابر قیمت خودروی بنزینی است و با توجه به اینکه با کمبود شدید تاکسی و اتوبوس مواجه هستیم، به نظر می رسد با توجه به قیمت نهایی و کرایه بالا، بهتر است برای مسافرانی که سهم اصلی به همان خودروهای قدیمی یورو 5 و 6 استفاده می شود تا هزینه مالک و مسافر کاهش یابد و شهر در معرض خطرات بالایی قرار نگیرد. قیمت نهایی ماشین.
الهاشمی در پایان تاکید کرد: ما از برق رسانی حمایت می کنیم اما به شرط احتیاط. در عین حال این تصور که برخی از مدیران شهری می گویند یا تاکسی ها را برق می گیریم یا هیچ. غیر قابل قبول است، روند نوسازی تاکسی باید مانند گذشته ادامه یابد.
بهبود ایمنی جاده ها برای کاهش مرگ و میر ناشی از حوادث رانندگی
روز گذشته رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی الفرجه نیز در پیامی ویژه در خصوص اهمیت ویژه این روز در کاهش تصادفات و جراحات جاده ای، ضمن اشاره به اولویت های این حوزه از وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت (سیمات) و راه و شهرسازی گامی در جهت ارتقای ایمنی راه ها و کاهش تلفات با توجه ویژه به بخش های زیرساختی و وسایل نقلیه بردارید.
سردار سید تیمور حسینی در این پیام سه عامل اساسی «انسان»، «جاده» و «وسیله نقلیه» را به عنوان مهمترین عوامل مؤثر در کاهش تصادفات و جراحات جاده ای معرفی کرد.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان فرج به وضعیت کنونی راه های کشور و روند تصادفات رانندگی اشاره کرد و تاکید کرد: پلیس راهنمایی و رانندگی فرججا از توانمندی های خود در راستای تحقق اهداف اصلی دولت مبنی بر کاهش تلفات جاده ای به ویژه در ارتفاعات استفاده خواهد کرد. جاده ها روزهای ترافیک و تعطیلات. این اقدام شامل تدوین طرح های ایمنی، نظارت بیشتر بر رفتار رانندگان، افزایش ایستگاه های نظارت و بازرسی و استفاده از فناوری های جدید برای نظارت بر ترافیک و تخلفات است.
سردار حسینی با اشاره به اهمیت بازسازی و بهسازی زیرساخت های راه ها، از وزارت راه و شهرسازی خواست برای تعمیر و نوسازی معابر فرسوده و بهبود علائم راهنمایی و رانندگی و روشنایی جاده ها سرمایه گذاری جدی کند.
وی همچنین خواستار تسریع در نوسازی ناوگان حمل و نقل به ویژه ناوگان عمومی و خودروهای شخصی به منظور کاهش خطرات ناشی از تردد خودروهای فرسوده از سوی وزارت امنیت شد.
سردار حسینی همچنین بر این نکته تاکید کرد: نوسازی خودروها و تجهیز آنها به سیستم های ایمنی پیشرفته از جمله سیستم های هشدار دهنده و ترمز اضطراری می تواند نقش مهمی در کاهش تصادفات و مرگ و میر داشته باشد.
این مقام پلیس راهنمایی و رانندگی ضمن تبریک این روز ترافیکی به تمامی همکاران و کارکنان پلیس راه که در جهت افزایش ایمنی جاده ها و کاهش تصادفات رانندگی تلاش می کنند، از تمامی عزیزانی که سهمی هرچند کوچک در بهبود حمل و نقل داشته اند تقدیر و تشکر کرد. وضعیت کشور
وی همچنین بر نقش تمامی ادارات در این زمینه تاکید کرد و گفت: همه ما در این امر مهم شریک هستیم و جز با همکاری و تلاش مشترک نمی توانیم به دنبال کاهش تلفات جاده ای و نجات جان شهروندان عزیز باشیم. روز حمل و نقل روزی است برای کسانی که با دلسوزی و تلاش در جاده ها قدم می زنند تا ایمنی و سلامت جامعه را تضمین کنند.