گستاخی سازندگان داخلی شهرداری را مجبور به خرید اتوبوس های چینی کرد
سید محمد عقمری در خصوص خرید اتوبوس های چینی اظهار داشت: شهرداری تهران همواره از تولیدکنندگان داخلی برای خرید اتوبوس های دیزلی استفاده می کند. اما بسیاری از تولیدکنندگان نتوانستند اتوبوس ها را به موقع تحویل دهند و حتی برخی از اتوبوس هایی که سازندگان داخلی به شهرداری وعده داده بودند به دلیل کمبود ظرفیت تولید یا مشکلات مالی نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند.
رئیس کمیته ساخت و ساز شورای اسلامی شهر تهران همچنین عنوان کرد: شهرداری تهران با بیش از 2500 دستگاه اتوبوس داخلی قرارداد بسته است اما به دلیل محدودیت ظرفیت تولید و گستاخی برخی تولیدکنندگان داخلی، بسیاری از این اتوبوس ها از کار افتاده است. به بهره برداری رساند. هنوز تحویل داده شده است. این مشکلات شهرداری را مجبور به خرید اتوبوس های برقی خارجی کرد.
چرا اتوبوس های چینی ارزان تر از مدل های داخلی به نظر می رسند؟
رئیس کمیته ساخت و ساز شورای شهر تهران مدعی شد اتوبوس های برقی چینی ارزان تر از تولیدکنندگان داخلی هستند.
وی افزود: شهرداری تهران اتوبوس های برقی را با قیمتی کمتر از یک سوم قیمت اعلام شده توسط سازندگان داخلی از چین خریداری کرد. این در حالی است که پیش از این خودروسازان داخلی اعلام کرده بودند که به نظر می رسد تفاوت قیمت این محصولات به دلیل اعلام قیمت اولیه این اتوبوس ها توسط شهرداری بدون توجه به هزینه های حمل و نقل، خرید، ترخیص کالا از گمرک و غیره باشد. خدمات فروش.
اگر چه الاقامیری اشاره کرد که قیمت اتوبوس های چینی یک سوم قیمت اتوبوس های داخلی است. اما در واقع قیمت اعلام شده از سوی سازندگان داخلی اتوبوس های برقی 340 هزار یورو است و شهرداری توانسته این اتوبوس ها را بدون هزینه واردات اضافی با قیمتی معادل 220 هزار یورو خریداری کند خودروسازان داخلی معتقدند اگر تمام هزینه ها به گونه ای محاسبه شود که اتوبوس های وارداتی در تهران استفاده شود، قیمت نهایی این خودروها بسیار بالاتر از نمونه های داخلی خواهد بود.
از سوی دیگر در صورت افزایش تقاضا برای خودروسازان داخلی، خودروسازان داخلی امکان افزایش تیراژ تولید را خواهند داشت که در نهایت قیمت نهایی این اتوبوس ها کاهش می یابد.
وی معتقد است اگر تولیدکنندگان داخلی نتوانند کیفیت محصولات خود را افزایش دهند و هزینه های خود را کاهش دهند، شهرداری و سایر شهرهای بزرگ به خرید اتوبوس های خارجی ادامه خواهند داد.
وی با بیان اینکه شهرداری تهران همچنان از مشکلات ناشی از کیفیت پایین اتوبوس های تولیدی یک شرکت داخلی رنج می برد، گفت: این اتوبوس ها پس از تحویل به شهرداری در مدت کوتاهی خراب می شوند و نیاز به تعمیر و تعویض دارند. در برخی موارد مشکلات به حدی رسیده است که شهرداری مجبور به پرداخت هزینه های اضافی برای تعمیر این اتوبوس ها است.
آیا کیفیت اتوبوس های چینی از تولید داخلی بالاتر است؟
موضوع دیگری که چندین بار به عنوان دلیلی بر تصمیم شهرداری برای واردات اتوبوس های چینی به جای خرید نمونه داخلی مطرح شده است، مقایسه کیفیت اتوبوس های ایرانی و چینی است.
در همین راستا شهرداری و حامیان طرح خرید اتوبوس از چینی ها بارها اعلام کرده اند که اتوبوس های داخلی از کیفیت کافی برای رقابت با محصولات خارجی (چینی) برخوردار نیستند.
حالا سید محمد اغمری مدعی شد: «این مشکلات کیفی باعث ایجاد تردید در توان تولیدکنندگان داخلی برای رقابت با محصولات خارجی شده است و تولیدکنندگان باید برای جلب اعتماد شهرداری تهران و سایر شهرهای بزرگ و ارتقای کیفیت، تلاش کنند تا توانمندی های خود را افزایش دهند. از محصولاتشان.»
به گفته وی، حمایت شهرداری تهران از تولیدات داخلی تنها در صورتی ادامه خواهد داشت که تولیدکنندگان داخلی به وعده های خود عمل کرده و توان رقابت با محصولات خارجی را داشته باشند.
این صحبت ها در حالی مطرح می شود که خودروسازان داخلی به ویژه در بخش بازرگانی در سال های اخیر با مشکلات عدیده ای مواجه بوده اند که بیشتر آنها به دلیل تحریم ها و مشکلات داخلی بوده است.
در این سال ها دولت و حتی شهرداری ها نه تنها حمایت از این خودروسازان را متوقف کردند، بلکه تولید و فروش این خودروها را برای همیشه ممنوع کردند. از عدم تخصیص ارز کافی به صنعت بازاریابی گرفته تا الزام به اجرای استانداردهای دست و پا گیر در این سال ها، کار را برای بازرگانان کشور دشوارتر کرده است.
این در حالی است که در صنعت اتوبوسرانی کشور، شهرداری به عنوان مشتری اصلی این خودروها چندین سال از ثبت سفارش جلوگیری می کرد و اکنون که بودجه کافی برای این امر در اختیار دارد، به خرید چینی روی آورده است. اتوبوس ها .