سهم ۲ درصدی تسهیلات در تامین نیاز ناوگان کشاورزی کشور!
انتشار: آذر 06، 1403
بروزرسانی: 27 خرداد 1404

سهم ۲ درصدی تسهیلات در تامین نیاز ناوگان کشاورزی کشور!



صنعت بومی امروز در تمامی زمینه های خود بیش از هر زمان دیگری نیازمند رسیدن به خودکفایی و افزایش نرخ اهلی شدن است. به دلیل تحریم ها، تولید در بخش های مختلف صنایع، به ویژه بخش هایی که وابستگی بیشتری به زنجیره تامین خارجی داشتند، بسیار دشوار شد. طبیعتاً این وضعیت را می توان در سایر بخش های خودروسازی کشور از جمله بخش های تجاری مشاهده کرد. از سوی دیگر، بالا بودن نرخ ارز، قیمت نهایی بالای محصولات و پایین بودن قدرت خرید متقاضیان باعث کاهش تقاضا در سایر بخش ها شده و خرید خودروهای تجاری را به حمایت و اعطای تسهیلات دولت وابسته کرده است. در این زمینه ماشین آلات کشاورزی به عنوان بخش مهمی از صنعت داخلی نیاز به تسهیلات از سوی دولت دارد. اگرچه این تسهیلات کم و بیش به متقاضیان و خریداران این خودروها پرداخت می شود، اما اخیرا رئیس انجمن سازندگان ماشین آلات کشاورزی کشور این تسهیلات را بسیار کم دانسته و گفته است که تسهیلات ارائه شده تنها 1 تا 2 درصد از این خودروها را پوشش می دهد. نیاز کل کشور به این ماشین ها.

- کمک اندک به امکانات وزارت جهاد

رئیس انجمن سازندگان ماشین های کشاورزی اخیراً گفته است: «وزارت جهاد اعتبارات قابل توجهی را برای خرید ماشین آلات کشاورزی اختصاص نداده است، بنابراین کشاورزی سنتی را کنار گذاشته و حرکت به سمت کشاورزی مدرن شعاری بیش نیست.» در توسعه مکانیزاسیون این خودروها حمایت بزرگی صورت نمی گیرد و سالانه هزار میلیارد تومان اعتبار به این بخش اختصاص می یابد.

این در حالی است که به گفته نامی، فروش خودروهای کشاورزی و ماشین آلات کشاورزی سالانه بین 50 تا 60 هِم است و حجم تسهیلات ارائه شده تنها 1 تا 2 درصد از کل ماشین آلات مورد نیاز کشور را شامل می شود.

این خبر پیش از این نشان می داد که از نیمه دوم سال 1400 اعطای تسهیلات مکانیزاسیون به کشاورزانی که بدون مبنای قانونی تراکتور می خریدند، متوقف شده است.

اگرچه کشاورزی نیازمند ارتقای بیشتر مکانیزاسیون محلی است، اما به نظر می رسد سازمان های ذیربط در این زمینه اقدام چندانی نمی کنند و این بخش با توسعه ای که انتظار می رود همراه نشده است، در حالی که در دنیا مکانیزاسیون راه حلی برای خروج از کشاورزی سنتی است کشورهای توسعه یافته توانسته اند با توسعه این بخش، تولید را در بخش کشاورزی افزایش و بهبود بخشند.

اهمیت نوسازی و توسعه مکانیزاسیون در کاهش ضایعات و ضایعات محصولات

در همین حال رئیس انجمن سازندگان ماشین های کشاورزی از اختصاص تسهیلات ناچیز به بخش توسعه مکانیزاسیون در کشور می گوید چرا که بارها مسئولان بر اهمیت مکانیزاسیون کشاورزی برای کاهش هدر رفت محصولات تاکید کرده اند.

بر اساس آمارهای ارائه شده تقریباً 30 تا 50 درصد محصولات کشاورزی از کاشت تا برداشت و مصرف تبدیل به ضایعات می شود که بخشی از آن توسط ماشین آلات انجام می شود و نوسازی ماشین آلات و استفاده از تکنولوژی روز می تواند بازده کاری را در این بخش بهبود بخشد. بر این اساس، سالانه حدود 21 میلیون تن محصول تنها در منطقه تولید غلات از دست می رود.

تاخیر در تمدید نیاز ناوگان بالا به خودروهای جدید و سرعت تولید پایین

بر اساس آماری که هر ساله از وضعیت ناوگان کشاورزی منتشر می شود، در حال حاضر 300 هزار تراکتور فرسوده در کشور وجود دارد که بیش از 13 سال از عمر آنها می گذرد و هر سال به این تعداد اضافه می شود. همچنین گفته می شود سالانه 60 هزار تراکتور برای نوسازی این ماشین ها نیاز است تا فقط تراکتورهای فرسوده از چرخه مصرف خارج و با مدل های جدید جایگزین شوند.

اکنون رئیس انجمن صنفی سازندگان ماشین های کشاورزی کشور با اشاره به وضعیت نامطلوب تامین آب و برق، اظهار داشت: توزیع آب و برق رقمی نیست که کشاورز بخواهد در مورد نوسازی تراکتورهای فرسوده یا خرید تصمیم بگیرد. تراکتورها و ادوات مزرعه نو و از سوی دیگر با مطالبات تأخیر در پرداخت، وضعیت دهقان به پایین ترین حد رسید.

وی به تولید و واردات سالانه 35 هزار دستگاه تراکتور در بازار داخلی اشاره کرد و گفت: تعداد 300 هزار دستگاه تراکتور در کشور فرسوده است و با این سازوکارها امیدی به بهبود آن نیست. بنابراین حتی اگر تراکتورسازی 10 سال به تولید خود ادامه دهد، باز هم از نوسازی تراکتورهای فرسوده عقب هستیم.



منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/251946/%D8%B3%D9%87%D9%85-%DB%B2-%D8%AF%D8%B1%D8%B5%D8%AF%DB%8C-%D8%AA%D8%B3%D9%87%DB%8C%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%AF%D8%B1-%D8%AA%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86-%D9%86%DB%8C%D8%A7%D8%B2-%D9%86%D8%A7%D9%88%DA%AF%D8%A7%D9%86-%D8%B2%D8%B1%D8%A7%D8%B9%DB%8C-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1