موارد دنگی در ایران در ماه های اخیر افزایش یافته است. بیماری ناشی از نیش پشه Aedes؛ پشهای که در لاستیکها و آبهای راکد کوچک تخمگذاری میکند و البته سفر به کشورهای همسایه بهویژه امارات متحده عربی میتواند شیوع این بیماری را در کشور افزایش دهد.
تب دنگی یک بیماری ویروسی است که در اثر نیش پشه آئدس ایجاد می شود. اگر این پشه قبلاً فردی که به ویروس آلوده شده است را نیش زده باشد، در اثر گزش، ویروس را به فرد دیگری منتقل می کند. در غیر این صورت نیش این پشه به تنهایی خطرناک نیست. یکی از مهم ترین علائم این بیماری تب بالا است به همین دلیل به این بیماری تب استخوان شکن نیز می گویند.
این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری دیده می شود، اما انتقال پشه آئدس به کشورهای دیگر باعث شیوع این بیماری به بیش از 110 کشور جهان از جمله اروپا شد. تب، سردرد، کمردرد، درد پشت چشم، بثورات پوستی، حساسیت پوستی و در برخی موارد خونریزی به ویژه از ناحیه لثه از علائم اصلی این بیماری است، اما گاهی علائم آن با برخی بیماری های تنفسی مانند کرونا و … مشترک است. آنفولانزا، که تشخیص آن را دشوار می کند.
تب دنگی درمان خاصی ندارد اما علائم آن تا 14 روز پس از گزش پشه آئدس در صورتی که ناقل ویروس باشد در فرد ظاهر می شود اما در بیش از 80 درصد موارد علائم شدید، خفیف است. و در برخی موارد بدون علامت است.
میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری حدود 2.5 درصد است، اما شیوع این بیماری از طریق تخم گذاری توسط پشه Aedes می تواند سلامت انسان را به خطر بیندازد و در برخی موارد کشنده است. بنابراین مهم ترین راه برای کنترل این بیماری جلوگیری از تخم گذاری پشه آئدس است که در آب های راکد کوچک مانند گلدان یا داخل لاستیک خودرو تخم گذاری می کند .
حسین فرشیدی، معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می گوید: از اردیبهشت ماه سال جاری 138 مورد ابتلا به تب دنگی در کشور ثبت شده است که بیشتر این موارد مربوط به مسافرانی از امارات، پاکستان و عراق بوده است. و تنها 7 مورد از داخل کشور بوده است.
به گفته وی، اولین مورد ابتلا به تب دنگی در ایران مسافری بود که از امارات به ایران آمده بود و به مرور زمان بر تعداد مبتلایان افزوده شده است.
برخی از شهرهای هرمزگان، سیستان، بلوچستان، بوشهر و گیلان هم اکنون درگیر تب دنگی هستند و مازندران و گلستان نیز در معرض خطر هستند. وزارت بهداشت در مدیریت و مبارزه با تب دنگی بیش از 20 درصد نقش ندارد و 80 درصد از مبارزه با پشه آئدس عامل این بیماری به عملکرد سایر سازمان ها از جمله استانداری ها بستگی دارد. دفاع، گمرک، وزارت کشور و گارد مرزی.
در شهر بنگور پاکستان که در 200 کیلومتری مرز ایران قرار دارد، تب دنگی در حال گسترش است و برخی زائران اربعین پاکستانی از این منطقه مرزی وارد ایران می شوند.
شهنام عرشی رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت می افزاید: پشه آئدس در کیش و قشم مشاهده شده است اما هنوز انتقال محلی دنگی در این مناطق گزارش نشده است.
منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/250178/%D8%AA%D8%A7%DB%8C%D8%B1-%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88-%D9%84%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%BE%D9%86%D9%87%D8%A7%D9%86-%D9%BE%D8%B4%D9%87-%D8%AE%D8%B7%D8%B1%D9%86%D8%A7%DA%A9-%D8%A2%D8%A6%D8%AF%D8%B3