واردات خودروهای دست دوم از موانع اجرا تا مزایا و معایب
انتشار: آذر 14، 1403
بروزرسانی: 27 خرداد 1404

واردات خودروهای دست دوم از موانع اجرا تا مزایا و معایب



انتقادات اخیر رئیس شورای اسلامی در خصوص عدم اجرای قانون واردات خودروهای فرسوده، این موضوع را دوباره به کانون رسانه ها رساند. به خصوص اینکه این انتقادات با تصویب و ابلاغ آیین نامه شورای دولت چهاردهم در خصوص شرایط و ضوابط جدید واردات خودروهای نو و کارکرده همراه بود و نشان داد که علی رغم مخالفت رئیس جمهور با واردات خودروهای فرسوده در دوره ای از انتخابات، رئیس جمهور و نمایندگان بر این موضوع اصرار داشتند و مجلس در راه است. اگرچه نگاه نمایندگان شورای ارزن به واردات خودروهای فرسوده تلاشی برای کنترل بازار و ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا با توجه به شرایط فعلی بازار خودرو است، اما این احتمال وجود دارد که نمایندگان مجلس به این موضوع توجه نکرده باشند. پیامدهای احتمالی این تصمیم در سال های آینده.

موانع اجرای قانون واردات خودروهای فرسوده

سال هاست که صنعت خودروی ایران با مشکلات زیادی از جمله گرانی، عدم ارتباط با شرکت های خودروسازی بین المللی، عدم تنوع و کیفیت پایین مواجه بوده است. در عین حال واردات خودروهای فرسوده به عنوان یکی از راهکارهای ممکن برای بهبود وضعیت پیشنهاد می شود. کارشناسان صنعت خودرو. بلاتکلیفی در خصوص تعرفه گمرکی، کمبود منابع ارزی، الزامات استانداردهای فنی و زیست محیطی، موضوع خدمات پس از فروش خودروهای فرسوده و ... از موانع اجرای قانون واردات خودروهای فرسوده ارزیابی می شود.

سه انتظار برای حامیان واردات خودروهای فرسوده

حامیان واردات خودروهای فرسوده معتقدند چنین اقدامی می تواند باعث کاهش قیمت خودرو، افزایش تنوع بازار و بهبود شرایط مصرف کننده شود. از سوی دیگر مخالفان به موضوعاتی مانند ورود احتمالی خودروهای بی کیفیت، فشار بر منابع ارزی و تاثیر منفی بر تولید داخلی اشاره می کنند. اما کسانی که از واردات خودروهای فرسوده حمایت می کنند، بدون اینکه بدانند تعرفه گمرکی چقدر خواهد بود، معتقدند این واردات می تواند منجر به کاهش قیمت خودروهای داخلی و خارجی در بازار ایران شود.

کاهش قدرت خرید مردم؛ - ممانعت از اهداف قانونگذار

نکته دیگر اینکه موافقان معتقدند واردات خودروهای فرسوده باعث کاهش قیمت خودرو می شود و در نهایت اقشار متوسط \u200b\u200bو ضعیف جامعه می توانند خودروهای بهتر و باکیفیت تری را خریداری کنند در حالی که توجهی به کاهش خرید ندارند. قدرت مردم

رقابتی تر کردن بازار خودرو؛ از انتظارات تا واقعیت

کارشناسان موافق واردات خودروهای دست دوم معتقدند که چنین وارداتی می تواند در درازمدت برای صنعت خودروی داخلی مفید باشد، زیرا استانداردها را بهبود می بخشد و ساختارهای ناکارآمد را بازسازی می کند. اما در اینجا باید این سوال را مطرح کرد که آیا واردات خودروهای جدید در سال های اخیر و حتی مونتاژ روزافزون خودروهای چینی در سال های اخیر باعث بهبود صنعت خودروسازی کشور شده است؟

چالش ارائه خدمات و تامین قطعات یدکی خودروهای دست دوم

یکی از دو نکته ای که شاید مورد غفلت قرار گرفته و کمتر دیده شده است این است که اگر نگاهی به بازار پس از فروش خودروهای کلکسیونی بیاندازیم، متوجه می شویم که این خدمات تنها در مورد دو یا سه کلکسیونر بزرگ خودرو ارائه می شود. توانسته اند رضایت مشتریان خود را جلب کنند، در مورد سایر کلکسیونرها، مشتریان شاکی زیادی در این زمینه وجود دارد و احتمالاً این موضوع در مورد خودروهای دست دوم نیز صادق است.

طبق قانون، خودروسازان باید خدمات پس از فروش ارائه دهند که شامل تامین قطعات یدکی نیز می شود. اما در حال حاضر یکی از چالش ها این است که برخی خودروسازان به ویژه مونتاژکاران کم تیراژ به تعهدات قانونی خود عمل نمی کنند و آسیب پذیری هایی دارند که مصرف کنندگان را با کمبود قطعات یدکی مواجه کرده است. اکنون با توجه به واردات خودروهای فرسوده، پیش بینی می شود به دلیل عدم وجود نمایندگی برای برخی خودروها، مصرف کننده در تامین قطعات یدکی با مشکلات زیادی مواجه شود.

به همسایگان کمک کنید از جدیدترین و به روزترین خودروها استفاده کنند!

نکته دوم این است که همانطور که در سال های اخیر بخش تجارت در امارات و بخش مسکن در ترکیه را با سرمایه خود تقویت کرده ایم، این بار نیز می خواهیم ناوگان سایر کشورها را با واردات خودروهای فرسوده نوسازی کنیم. کشورهای حوزه خلیج فارس مانند امارات و قطر سیاست های سختگیرانه ای در مورد خودروهای فرسوده دارند.

در این کشورها خودروهای با سن مشخصی مانند 10 سال اجازه تردد ندارند. به همین دلیل این خودروها به صورت خودکار از گردش خارج شده و معمولا به بازارهای دیگر صادر می شوند. این سیاست ها به این کشورها کمک می کند تا خودروهای جدیدتر و مدرن تری در جاده ها داشته باشند و در نتیجه آلودگی کمتری تولید کنند.

لزوم ارتقای کمی و کیفی تولید با مشارکت شرکت های خودروسازی بین المللی

راه حل بازار خودرو در تولید و افزایش تیراژ نهفته است که اگر با مشارکت خودروسازان داخلی و خودروسازان جهانی اتفاق بیفتد می تواند چالش تولید و مشکل کیفیت خودرو را حل کند. همکاری با شرکت های خارجی در زمینه تولید، توسعه فناوری و تبادل دانش می تواند انگیزه و فرصت بیشتری به صنعت خودروسازی ایران بدهد.

این همکاری ها می تواند به انتقال فناوری، تسهیل دسترسی به بازارهای جدید و پیشرفت های فنی و تولیدی کمک کند. متأسفانه صنعت خودروی کشور به جز دوره های کوتاه چند دهه اخیر به دلایل مختلف از نبود بسترهای سرمایه گذاری گرفته تا تحریم های بین المللی نتوانسته است با خودروسازان جهانی همکاری کامل داشته باشد.



منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/252077/%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AA-%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B3%D8%AA-%D8%AF%D9%88%D9%85-%D8%A7%D8%B2-%D9%85%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%B9-%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%A7-%D8%AA%D8%A7-%D9%85%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%A7-%D9%88-%D9%85%D8%B9%D8%A7%DB%8C%D8%A8