مجوز نرم واردات خودرو در حالی که کمتر از یک هفته دیگر تعطیلی دولت سیزدهم رخ می دهد، یک شبه به تیتر یک رسانه کشور تبدیل شد. برخی از کارشناسان این حوزه، این اقدام دولت سیزدهم را نوعی اقدام سیاسی و انداختن توپ مسئولیت واردات اجرایی به قلمرو دولت چهاردهم تعبیر کرده اند سال ها، به دلیل کمبود ارز، نبوده است می تواند تاثیر زیادی بر بازار خودرو داشته باشد
اسماعیل شجاعی، دبیر انجمن واردکنندگان خودرو در گفت و گو با «دنیای خودرو»، با اشاره به تصمیم دیرهنگام دولت سیزدهم در تعیین تکلیف واردات خودرو، گفت: آزادسازی واردات خودرو برای افراد حقیقی نتیجه ای نخواهد داشت. وارد کردن بازار خودرو به مرحله جدیدی از برخورد خبری، اما فعالان و متقاضیان خودروهای خارجی از سیاسی شدن تصمیمات 13 گانه دولت در روزهای پایانی فعالیت خود آگاه هستند و روند رسانه ها در این زمینه نمی تواند شهروندان را وارد صحنه کند. بازی رسانه های مغرضانه
شجاعی تاکید کرد: مداخله دولت سیزدهم در سامانه فروش خودروهای وارداتی نشان از عدم اراده برای کاهش عمق نفوذ در بازار خودرو داشت. بنابراین باید تا تشکیل دولت چهاردهم صبر کرد و به اخباری که می خواهد در بازار خودرو غوغا کند، توجهی نکرد.»
وی افزود: توقف واردات خودرو طی چند سال گذشته به دلیل اولویت نداشتن واردات خودرو نسبت به ارز مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی است و آزادسازی واردات خودرو در هفته پایانی دولت سیزدهم در سال جاری بود. روند اجرایی شدن.» این با اقدامات عجولانه و نسنجیده انجام شده در سه سال گذشته مطابقت دارد و به التهاب عمیقی در بازار و صنعت خودرو تبدیل شده است.
بر اساس بیانیه سخنگوی دولت سیزدهم، واردات خودروهای خارجی فرسوده با یک سال تولید پس از سال 1398؛ این در حالی است که قانون آزادسازی واردات خودرو در دو سال گذشته توسط دولت تصویب شده و به دلایل مختلف از جمله کمبود ارز اجرایی نشده است. به نظر شما آزادسازی واردات خودروهای فرسوده چه پیامی به بازار خودرو در روزهای پایانی دولت سیزدهم خواهد داد؟
اگرچه واردات خودروهای فرسوده می تواند به نفع بازار باشد، اما اگر در این زمینه عجولانه عمل کنید؛ می تواند تبعات و آسیب های زیادی داشته باشد که هزینه های سنگینی را بر اقتصاد کشور تحمیل کند. جای تعجب است که دولت سیزدهم در روزهای پایانی کار خود با وجود عدم تخصیص ارز برای صفر کیلومتر می خواست شرایطی را برای واردات خودروهای فرسوده فراهم کند و به همین دلیل خطوط تولید مونتاژکاران از کار افتاده است.
برخی از کارشناسان بازار خودرو از واردات خودروهای فرسوده خارجی حمایت می کنند و معتقدند این خودروها می تواند مانند محصولات خارجی در حال تردد در کشور به متقاضیان فروخته شود. به نظر شما واردات این محصولات به دلیل خارج از دوره گارانتی این ممکن است چه پیامدهایی برای خریداران داشته باشد؟
مهم ترین مشکل خودروهای فرسوده، تامین قطعات یدکی و خدمات پس از فروش آن است، در صورتی که با انواع محصولات و قطعات یدکی به بازار خودرو عرضه می شود و ارز به درستی و کارشناسی در این زمینه تخصیص نمی یابد. ضربه جبران ناپذیری به اقتصاد کشور و در نهایت مصرف کننده نهایی وارد می کند. آسیب جدی به اقتصاد کشور وارد می کند.
13 روش دولت برای کاهش آلودگی در بازار خودرو و افزایش تولید در کارخانجات خودروسازی داخلی مورد انتقاد برخی از فعالان صنعت خودرو و بازار قرار گرفته است. به نظر شما چه اقداماتی می تواند برای کاهش رنج صنعت خودرو موثر باشد؟
در ادامه دولت سیزدهم نمی توان تغییر اساسی ایجاد کرد. این دولت سه سال فرصت داشت تا صنعت خودرو و بازار آن را متحول کند، اما از این فرصت به درستی استفاده نکرد. مشکلات پیش روی صنعت خودرو با اقدامات یک شبه و تصمیمات لحظه ای حل نمی شود. در این حوزه از صنعت کشور نیازمند بررسی مشکلات با اقدامات اساسی و برنامه ریزی عمیق و عملی به صورت ریشه ای است، بنابراین با افزایش تیراژ تولید داخلی و بالا بردن کیفیت محصولات خودروسازان داخلی به حد مطلوب، بازار به سمت رقابتی شدن سوق داده می شود و واردات خودروهای خارجی به عنوان مکمل فعالیت خودروسازان داخلی راه اندازی می شود.
در هر صورت سخنگوی رسمی دولت سیزدهم از آزادسازی واردات خودرو برای تمامی متقاضیان در روزهای پایانی ریاست این دولت خبر داد. آیا این تصمیم دولت استانداردهای اضافی را که مانع از سرعت واردات خودرو به کشور می شود، باطل می کند؟
طبق دستورالعمل قبلی در خصوص واردات محصولات خودروسازان خارجی، هر خودرویی که بخواهید به کشور وارد کنید باید از نظر کیفیت، استاندارد، مصرف سوخت و اطمینان از تامین قطعات یدکی پس از فروش مورد تایید مراکز مربوطه باشد. در غیر این صورت نمی توان آن را وارد کرد.
خوشبختانه در کشور ما نهادهای تخصصی در بخش خصوصی مانند انجمن تخصصی خدمات پس از فروش و انجمن واردکنندگان خودرو وجود دارد و اگر دولت چهاردهم بخواهد در این زمینه اراده خود را نشان دهد و موانع واردات را برطرف کند؛ با مطالعه و مشورت با انجمن های مربوطه می تواند قوانین و تصمیماتی را تدوین و صادر کند که به کشور آسیبی نرساند.
مسلم است تصمیماتی که این روزها فاش می شود بدون مطالعه کافی و حساب شده است. بر این اساس خودروهای دست دوم وارداتی قطعا با چالش خدمات پس از فروش و تامین قطعات یدکی مواجه خواهند شد. بنابراین به نظر من؛ ابلاغیه آزادسازی واردات خودروهای فرسوده برای تمامی متقاضیان نشان از رفتار سیاسی دولت و آشفتگی بازار دارد.
با توجه به مشخص بودن تاریخ اجرا و تحلیف رئیس جمهور منتخب، انتظار شما از کارگروه پیشنهادی وزیر حریم خصوصی در دولت چهاردهم چیست و فعالان بازار و صنعت خودرو از وزیر آینده چه خواسته ای دارند. ? حریم خصوصی؟
دولت چهاردهم برای ساماندهی صنعت خودرو باید فورا سیستم یکپارچه فروش خودرو را حذف کند که این امر نشان دهنده دخالت دولت در بازار خودرو و توسعه دلالان است. در این صورت تولید و تجارت خودرو می تواند فروش بهتری داشته باشد و دلالی و اجاره خواری از بین می رود. این اهمیت را می توان در قالب یک برنامه کوتاه مدت برای بازار خودرو ارائه کرد.
دولت چهاردهم باید در برنامه میان مدت دو گام مهم بردارد: گام اول تمرکز بر نظام تجارت آزاد است تا بازار و اقتصاد آرام باشد و سهولت تجارت در واردات توسط شرکت های فعال در این بازار و همچنین موانع غیرتعرفه ای برای واردات خودرو شکل بگیرد. تبدیل آن ها به موانع تعرفه ای برای امکان پذیر کردن واردات آزاد در اقتصاد، در عین حال، این سیاست به دولت اجازه می دهد درآمد خود را افزایش دهد. دولت در گام دوم باید دستورالعمل واقعی خصوصی سازی را در دستور کار قرار دهد.
دولت بعدی باید از دخالت در مدیریت شرکت های تولیدی پرهیز کند و تا زمانی که کشور به یک شرکت خودروسازی به معنای واقعی تبدیل شود، تولید را به کارشناسان و مدیران با تجربه در صنعت خودرو بسپارد. اما در درازمدت دولت چهاردهم باید برای صنعت خودرو راهبردی تدوین کند تا این صنعت از هرج و مرج تصمیمات دولتمردان و نمایندگان مجلس رها شود و بخش تولید و تجارت به راحتی برنامه ریزی کنند.
اگر دولت چهاردهم استراتژی درستی داشته باشد و صنعت خودرو را به بخش خصوصی بسپارد، نه تنها شاهد رشد و افزایش اندک خودروهای تولیدی خواهیم بود، بلکه کیفیت خودروهای تولیدی نیز قطعا ارتقا خواهد یافت. در این صورت سردرگمی قیمت از بازار محو می شود و در نهایت مشتریان محصولات را با کیفیت خوب و قیمت مناسب می بینند.