این بند در جلسه علنی مجلس و در جریان بررسی جزییات قسمت اول لایحه بودجه 1404 مورد بحث نمایندگان مجلس شورای ملی قرار گرفت و بر این اساس سه ایراد از سوی نمایندگان مجلس به این بند ارائه شد.
از جمله این موارد مبهم موضوع مزایده مجوز واردات خودرو و تاثیر آن بر تعرفه است. در بند مذکور آمده است: دولت متعهد است برای صدور مجوز واردات خودرو از طریق سامانه تدارکات الکترونیکی دولتی و یا از طریق بهاباذر مزایده عمومی را برگزار و منابع حاصل از مزایده مجوز واردات را به ردیف درآمدی نامشخص واریز کند. "
یعنی مجوز واردات خودرو به نوعی فروخته می شود. به عنوان مثال، یک نهاد دولتی ممکن است مجوز واردات تعدادی خودرو را داشته باشد و بتواند آنها را به حراج بگذارد و آن مجوز را بفروشد. البته این مورد دارای ابهامات زیادی است. اما آنچه مشخص است این است که پیش نویس قانون بودجه اجازه مزایده فروش مجوز واردات خودرو را داده است.
این موضوع می تواند تاثیر بسزایی در قیمت نهایی خودرو داشته باشد; این موضوعی است که محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نمایندگان نیز به آن اشاره کرده است. وی در خصوص ابهامات موضوع واردات خودرو گفت: دولت تعرفه واردات خودرو را 100 درصد تعیین کرد اما کمیته ادغام آن را به 60 درصد کاهش داد. سپس اوراق مزایده در صورتحساب قرار گرفت، یعنی تعرفه 100 درصدی به 110 درصد رسید. اما از طرفی این جاده مانع از قرعه کشی فعلی در بازار خودرو می شود.»
قالیباف یعنی مزایده مجوز واردات قبل از برگزاری قرعه کشی انجام می شود، یعنی شرکت های دیگر برای اخذ مجوز باید بتوانند این مجوز را خریداری کنند و موضوع دیگر به شانس و اقبال بستگی ندارد. اما تعرفه 60 درصدی با این اقدام بی معنا می شود. زیرا واردکننده برای خرید مجوز واردات باید قیمت جداگانه ای بپردازد. نکته دیگری که نمایندگان را بر آن داشت تا این بند از لایحه بودجه را به کمیته ادغام بازگردانند، جای خالی خودروهای فرسوده در این لایحه است.
در مصوبات کمیته یکسان سازی هیچ اشاره ای به واردات خودروهای فرسوده (سوخت و برق) نشده بود. این در حالی است که دولت در تیرماه سال جاری با واردات این خودروها موافقت کرد و در شهریورماه نیز وزیر از اصلاح کنترل ها برای واردات این خودروها خبر داد. اما می بینیم که در لایحه بودجه سال آینده واردات مواد برقی و مستعمل کاملاً نادیده گرفته شده است. این ایراد از سوی رئیس مجلس نمایندگان برای تصویب در کمیته ادغام مطرح شد.
وی در این خصوص گفت: این بند از گزارش تلفیقی دارای مشکلاتی است، اولاً واردات خودروهای فرسوده منتفی شده است و نتیجه آن کاهش نرخ ارز و واردات است ماشین های بیشتر.”
در مورد سومین ایراد نمایندگان مجلس به این ماده در صحن علنی، مربوط به واردات خودرو توسط ایرانیان خارج از سقف تعیین شده برای ارز است. در لایحه قانون بودجه آمده است: واردات خودرو برای اشخاص حقیقی و ایرانی مقیم خارج از سقف فوق بدون تبدیل ارز و از ارز در اختیار آنها به میزان 60 درصد حقوق ورودی مجاز است.
اما مرکز پژوهش های شورا در گزارشی که کمیته ادغام تهیه کرده بود، این بخش را مورد انتقاد قرار داد. بازوی پژوهشی مجلس معتقد بود در صورت تصویب و اجرای این بند، نرخ ارز در بازار آزاد افزایش می یابد. زیرا در عمل تمامی ارزها از بازار غیررسمی تامین خواهد شد. زیرا اگر فردی در خارج از کشور ارز داشته باشد و از آن محل خودرو وارد کند، مجددا ارز را از بازار غیررسمی خریداری کرده و به حساب خود برمی گرداند.
مرکز پژوهش های شورا برای حل این مشکل پیشنهاد تعیین سقف حداکثر 200 میلیون دلاری برای موضوعات این تفاهم نامه را داد. قالیباف در تشریح دلایل بازگرداندن این بند به کمیته ادغام، تصریح کرد: این سقف به عنوان یکی از عوامل موثر در این تصمیم مشخص نشده است.
قیمت هیوندای کرتا 50 میلیون تومان افزایش یافت
خودروهای داخلی روز گذشته با افت قیمتی بین 1 تا 11 میلیون تومان مواجه شدند. با کاهش 11 میلیون تومانی قیمت داینا اتوماتیک (1403) آپشنال به 1.56 میلیون تومان، ران پلاس (85) (1403) با 7 میلیون تومان کاهش به 705 میلیون تومان و پژو 207 پانوراما اتوماتیک (1403) ارتقا یافته قیمت رسید. به یک میلیارد 7 میلیون تومان و 19 میلیون تومان برای ارتقای پژو 207 پانوراما کاهش یافت. (1403) با 6 میلیون تومان کاهش به 859 میلیون تومان، پژو 207 پانوراما (مدل 85) (1403) با 5 میلیون تومان کاهش به 844 میلیون تومان و تارا 6 دنده ای V1 پلاس (1403) با کاهش به 867 میلیون تومان رسید. 4 میلیون تومان .
همچنین در بین خودروهای مونتاژی نیز شاهد کاهش قیمت از 5 تا 25 میلیون تومان بودیم. جایی که هایما S7 پلاس (1403) با 25 میلیون تومان کاهش یک میلیارد و 790 میلیون تومان، صندلی های Fidelity Prestige 5 (1403) با 22 میلیون تومان کاهش 2 میلیارد و 488 میلیون تومان، Fidelity Prestige 7 صندلی (1403) ) 20 میلیون تومان با کاهش 2 میلیارد تومانی و هایما S5 جدید (1403) 15 میلیون تومان یک میلیارد و 515 میلیون تومان کاهش یافت.
همچنین شاهد افزایش 50 میلیون تومانی قیمت خودروهای وارداتی بودیم. هیوندای کونا (2024) با 50 میلیون تومان افزایش به 4 میلیارد و 50 میلیون تومان، هیوندای کرتا (2023) با 50 میلیون تومان افزایش به 3 میلیارد و 100 میلیون تومان و کیا K5 (2023) با 50 افزایش قیمت. میلیون تومان به 4 میلیارد و 800 میلیون تومان و ارزش نیسان سیلفی ePower Max Edition (2023) 50 میلیون تومان افزایش 4 میلیارد و 100 میلیون تومان.