"گاز طبیعی فشرده"؛ ناجی اما فراموش شده
انتشار: آذر 20، 1403
بروزرسانی: 01 تیر 1404

"گاز طبیعی فشرده"؛ ناجی اما فراموش شده


به گزارش «خودرو نیوز»، یکی از اعضای تحریریه روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:

میانگین فروش روزانه گاز طبیعی فشرده در کشور در حال حاضر حدود 20 میلیون مترمکعب است و گاهی به حدود 24 میلیون مترمکعب نیز می رسد.

به گفته کارشناسان این حجم معادل 20 میلیون لیتر بنزین است. به نظر می رسد می توان CNG را با بنزین جایگزین کرد و حتی می توان به این سوخت نیز مانند بنزین بسته های یارانه ای داد تا با افزایش مقدار این سوخت به جای واردات، عدم تعادل بنزین جبران شود.

طبق برنامه ریزی ها قرار بود سهم گاز طبیعی فشرده در سبد سوخت کشور از 25 درصد به 35 تا 40 درصد افزایش یابد. از سوی دیگر، برای رسیدن به این هدف، بین 250 تا 300 هزار خودرو نیاز به سوخت گاز طبیعی فشرده دارند.

با وجود همه این قابلیت ها، مدتی است که اهداف در زمینه گسترش استفاده از گاز طبیعی فشرده بسیار ضعیف بوده و حتی خودروهایی که در گذشته با دوگانه سوز کار می کردند به دلیل عدم علاقه دچار حادثه شده اند. از طرف مالکان

به گفته یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن بازرگانی گاز طبیعی فشرده، در سه ماهه نخست امسال حدود 14 مورد انفجار در خودروهای دوگانه سوز به دلیل خوردگی مخازن رخ داده است و به گفته این مقام مسئول ممکن است نتوانیم. چندین سال است که با چنین آماری در رابطه با انفجار خودروهای دوگانه سوز مواجه شده اند.

از سوی دیگر در حال حاضر 2500 جایگاه CNG در کشور وجود دارد که حدود 90 درصد از این جایگاه ها به بهره برداری می رسد. همچنین بر اساس طرح نوسازی باک خودروهای گازسوز فشرده (مصوب شورای اقتصاد) قرار بود باک خودروهای گازسوز تعویض شود که بنا به دلایلی این طرح موثر واقع نشد. بر اساس آمارها، بدیهی است که خودروسازان در بخش خودروهای دوگانه سوز عملکرد خوبی نداشته اند.

یکی دیگر از مشکلات موجود در این زمینه، پایین بودن کارمزد جایگاه داران CNG است. البته امسال شاهد افزایش 60 درصدی کارمزد اپراتورهای CNG بوده ایم، اما به گفته رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی کارفرمایان CNG و صنایع وابسته تهران، افزایش واقعی کارمزدها مطابق با نظر رسمی انجمن کارشناس قضایی و کارشناسان دیوان محاسبات حدود 126 درصد هستند و اپراتورها با مشکل ورشکستگی و بحران و زیان مواجه هستند.

حرف آخر این است که در بسیاری از کشورهای پیشرفته که حتی ذخایر گاز هم ندارند، صنعت CNG به دلیل مزایای فراوان مورد حمایت دولت ها قرار گرفته است و با افزایش خودروهای دوگانه سوز، این صنعت در اکثر کشورها در حال توسعه است.

به نظر می رسد با توجه به زیرساخت های موجود در این حوزه در کشور و البته وجود منابع گازی، با نگاهی دقیق و کارشناسی می توان عدم تعادل در بنزین را با توسعه خودروهای دوگانه سوز تا حدود زیادی جبران کرد. پایان



منبع: https://www.donyayekhodro.com/news/252152/%D8%B3%DB%8C-%D8%A7%D9%86-%D8%AC%DB%8C-%D9%86%D8%AC%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D9%88%D9%84%DB%8C-%D9%81%D8%B1%D8%A7%D9%85%D9%88%D8%B4-%D8%B4%D8%AF%D9%87