اگرچه واردات خودرو در کشور پس از چهار سال ممنوعیت از اردیبهشت ماه راه اندازی شده است، اما همان نیمه هادی هایی که برچسب گذاری می شوند و واردات کم هستند، با محدودیت و ممنوعیت مواجه هستند. به طور کلی یکی از دلایل تیراژ پایین واردات را می توان در همین محدودیت ها به ویژه در حوزه عرضه ارز جستجو کرد.
واردات خودروهای موجود با محدودیت ها و ممنوعیت های مختلفی مواجه است. از جمله این محدودیت ها و ممنوعیت ها سقف خودروهای وارداتی است.
در مقررات واردات خودرو سقف 6000 دلار است. گفته می شود این سقف قیمت به نوعی مدیریت ارزی در واردات خودرو است. با این حال، سیاستمداران چنین صرفه جویی در اتومبیل و مجامع خانگی انجام نمی دهند. سیاستمداران همچنین واردات خودروهای بالای 5 سی سی را ممنوع کردند. شاید چون مصرف سوختشان بالاست. این در حالی است که اکثر خودروهای داخلی مصرف سوخت بسیار بالایی دارند.
نکته دیگر برای واردات خودرو ممنوعیت ورود برخی برندها به کشور است. به غیر از خودروهای آمریکایی، واردات خودرو از برخی کشورهای دیگر نیز ممنوع است.
به عنوان مثال با از سرگیری واردات خودرو در سال ششم، برای اولین بار گفته شد که واردات خودرو از فرانسه ممنوع شد. بعدها واردات خودرو از کره جنوبی ممنوع شد. طبیعتا این ممنوعیت ها مطلق نبود و در حال حاضر واردات خودرو از دو کشور ممنوعیت خاصی ندارد.
با این حال، شکی وجود دارد که ممنوعیت مدل های فرانسوی برداشته شود. چون خودروهای فرانسوی در دور جدید واردات نیامدند. با این حال، حمایت از تولید داخلی در برابر واردات یک سیاست کاملاً جهانی است. اما کشورها سقفی برای این سقف گذاشته اند و سعی می کنند برای ایجاد انحصار این کار را انجام ندهند.
قبل از تحریم ها بسیاری از کارشناسان، اقتصاددانان، فعالان بازار، زنجیره ای و خودروسازان به آینده این صنعت و همچنین خصوصی سازی امیدوار بودند. این امید منطقی نبود. از یک سو خودروسازان بزرگ از طریق واردات خودرو وارد بازار ایران شدند و از سوی دیگر بسیاری از برندهای مطرح در حال آماده سازی بخش خود برای رقابتی سخت و سنگین بودند.
برخی از شرکت های وارداتی نیز قصد دارند به همکاری با شریک تجاری خارجی خود برای تولید پایه تولید ادامه دهند. هدف شرکای خارجی تبدیل ایران به قطب منطقه ای خود به دلیل مزیت های بالقوه و رقابتی و همچنین حضور تهاجمی تر بود. اما به هر حال تحریم های خارجی و برخی تصمیمات عجیب مانع از تحقق این آرزو شد. در نهایت، رویدادهای سال ششم به طور کلی بخش عمده ای از قدرت خرید جامعه بوده است.
در همین شرایط اگرچه کمی بیش از 6000 دستگاه وارد شده است، اما هنوز فاصله زیادی با بازار وجود دارد. فرآیند پاکسازی، که به نوبه خود سرعت نمایش را کاهش می دهد. هنوز هم افرادی هستند که نسبت به افزایش قیمت بنزین، ارز و خودرو تردید دارند.
آوریل - کاهش 5 میلیون دلاری
خودروهای داخلی دیروز شاهد کاهش قیمت از یک به پنج میلیون تومان و افزایش از یک به پنج میلیون تومان بودند. در حالی که قیمت نیسان آپشنال (2) (1) به 2 میلیون تومان، تارا اتوماتیک V2 LX (1) با 2 میلیون تومان کاهش یک میلیارد و 2 میلیون تومان و تارا اتوماتیک (2) (2) کاهش یافت. با 2 میلیون تومان رسید. از سوی دیگر فالکون (1) (1) با 2 میلیون تومان، رانا پلاس (2) (2) با 2 میلیون تومان افزایش 2 میلیون تومان و دینا پلاس (2 دنده) (1) با 2 میلیون تومان افزایش. تومان.
همچنین در بین خودروهای کلکسیونی شاهد افزایش قیمت تومان از 5 به 5 میلیون دلار بوده ایم. جایی که چهار جوخه پرستیژ فیدلیتی (1) 2 میلیون تومان و 2 میلیون تومان، VX Extreme (1) با 2 میلیون تومان افزایش 2 میلیارد و 2 میلیون تومان و Skyl ET3 Nabka (1 میلیون) با 2 میلیون تومان افزایش. و 2 میلیون تومان قیمت گذاری در یک میلیون تومان.
در گروه خودروهای وارداتی نیز شاهد کاهش 5 میلیون تومانی بودیم. در جایی که GSC Empo (1) با 2 میلیون تومان کاهش، Venusia Star (1) با 2 میلیون تومان کاهش 2 میلیارد و 2 میلیون تومان، Venusia D4 Plus (1) با کاهش 2 میلیون تومانی آنلاین (1) کاهش یافت. 2 میلیارد تومان و 2 میلیون تومان.