سیستم کنترل پایداری دینامیکی DSC:
سیستم کنترل پایداری دینامیکی یا Dynamic Stability Control (به اختصار DSC) توسط کمپانی بامو توسعه و پیشرفت داده شده است. سیستم کنترل پایداری دینامیکی، یکی از کاملترین سیستمها در حفظ پایداری خودرو است. این سیستم علاوه بر تمام قابلیتهای سیستم ESP که وظایف سیستمهای ABS، TCS و EBD را انجام میدهد، میتواند روی عملکرد سیستم تعلیق خودرو نیز تاثیرگذاشته و پایداری خودرو را بهتر کنترل کند.
هنگامی که پدال ترمز توسط راننده فشرده میشود، لنتها بر روی سطح دیسک فشرده شده و در اثر اصطکاک بین آنها، سرعت گردش دیسک و چرخ کاهش یافته و در نهایت خودرو متوقف میشود.
سیستم کنترل کشش ( TCS):
پیشرفتهترین سیستم ترمز
این روزها کمپانیهای بسیاری از جمله لامبورگینی، آئودی، هوندا، مرسدسبنز و هیوندای، از این سیستم ترمز به صورت فراگیر استفاده میکنند. عملکرد سیستم کنترل ترمز در گردش CBC مشابه عملکرد سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD است. این سیستم در هنگام دور زدن خودرو، نیروی ترمزگیری در هر چرخ را متناسب با شرایط دینامیکی خودرو تنظیم میکند.
بهطور کلی همه ترمزهای مورد استفاده در خودروها از نوع اصطکاکی هستند. یعنی هنگامی که راننده از ترمز استفاده میکند، لنتها به دیسک و یا به کاسه ترمز فشرده شده و نیروی اصطکاکی بین آنها به وجود میآید که باعث کاهش سرعت چرخ و در نهایت توقف خودرو میشود. بر این اساس ترمزهای اصطکاکی که در خودروها مورد استفاده قرار میگیرند، به دو نوع اصلی تقسیم می شوند؛ ترمزهای کاسهای و ترمزهای دیسکی.
در ترمز کاسهای، دو کفشک خمیده فلزی وجود دارد که لنت ها بر روی آنها قرار دارند. در گذشته جنس لنتها از آزبست بود، اما به دلیل ایجاد خطرات زیست محیطی و تهدید سلامت انسان توسط این ماده، در حال حاضر لنت ها از متریال سرامیکی یا کاغذی تولید میشوند. مکانیزم این سیستم به این شکل است که لنتها به شکل منحنی روی یک صفحه ثابت قرار گرفته اند و پوسته بیرونی که متحرک است، به وسیله دو لنت منحنی و با نیروی هیدرولیکی که در پشت آنها قرار دارد، فرآیند کاهش سرعت را رقم می زنند.
در مدل ترمز کاسهای سروو برای هر دو کفشک از یک سیلندر مشترک استفاده شده، اما طرف دیگر کفشکها بهطور ثابت لولا نمیشود، بلکه ارتباط دو کفشک با یکدیگر از طریق یک اهرم قابل تنظیم برقرار میشود.
ناگفته نماند که لنتها در یک بدنه به نام کالیپر قرار میگیرند و به کمک فشار روغن ترمز به روی سطح دیسک فشرده شده و سبب کاهش سرعت خودرو میشوند.
از این نوع ترمز برای نگهداشتن خودرو در مکان پارک شده استفاده میشود. به بیان دیگر برای حرکت نکردن خودرو در پارکینگ و یا در زمان توقفهای طولانی، از این نوع ترمز استفاده میشود. این سیستم ترمز معمولا به وسیله یک اهرم(ترمزدستی) و یا به وسیله یک پدال مخصوص و اخیرا به کمک یک دکمه و به کمک سیستم الکترونیکی، عمل میکند. نیروی ترمزگیری اغلب به وسیله یک کابل از اهرم دستی به لنتها منتقل شده یا به کمک فرمان ECU به عملگرهای هیدرولیکی، این فرآیند انجام میشود.
انواع ترمز
هرگاه میزان گشتاوری که به لاستیکها اعمال میشود، بیش از مقدار گشتاور غلتشی مقاوم باشد، لاستیکها دچار لغزش شده و بکسواد میکنند، در این حالت، چرخها قدرت کشش خود را از دست میدهند. سیستم کنترل کشش TCS به منظور جلوگیری از بروز این معضل تعبیه شده است.
سیستم کنترل ترمز در گردش یا Cornering Brake Control به منظور افزایش ایمنی و پایداری خودرو در پیچها طراحی شده است. این سیستم فقط در هنگام گردش خودرو فعال است و برای نخستین بار توسط کمپانی بامو معرفی شد.
در مورد سیستم کنترل کشش یا Traction Control System (به اختصار TCS) می توان گفت همانگونه که ترمزگیریهای شدید باعث لغزش لاستیکها بر روی سطح جاده میشود، شتابگیریهای سریع نیز میتواند عامل ایجاد لغزش لاستیکها باشند. پس به همان صورت که سیستم ترمز ABS مانع لغزش لاستیکها در هنگام ترمزگیری میشود، از سیستم کنترل کشش TCS نیز برای جلوگیری از لغزش لاستیکها در هنگام شتابگیریهای ناگهانی استفاده میشود.
در ترمز دوپلکس، یکی از کفشکها از سمت بالا و دیگری از سمت پایین لولا میشوند؛ به گونهای که عکسالعمل آنها نسبت به کاسه ترمز یکسان بوده و نیروهای یکسانی را ایجاد میکنند. در این سیستم، نیروی وارده توسط لنتها یکسان بوده و هر کفشک دارای سیلندر مجزاست.
سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز Electronic Braking Distribution (یا EBD) مدل تکامل یافته سیستم ترمز ضدقفل ABS است. این سیستم علاوه بر جلوگیری از لغزش و قفل شدن چرخها، میتواند نیروی مورد نیاز برای ترمزگیری را نیز به تناسب شرایط، بین چرخها توزیع کند. به بیان دیگر، نیروی ترمزگیری در هرچرخ، متناسب با شرایط دینامیکی خودرو تعیین میشود.
سیستم کنترل پایداری الکترونیکی Electronic Stability Program (یا ESP) گاهی اوقات با نام ESC (Electronic Stability Control) نیز شناخته میشود. این سیستم وظیفه حفظ پایداری خودرو در شرایط مختلف را برعهده دارد. این سیستم برای نخستین بار در سال ۱۹۹۵ میلادی توسط کمپانی مرسدسبنز ارائه شد. سیستم کنترل پایداری الکترونیکی ESP میتواند با توجه به شرایط دینامیکی خودرو در هر چرخ، ترمزگیری متفاوتی را انجام دهد. با این کار گشتاوری ایجاد میشود که خنثی کننده گشتاور منحرف کننده است.
سیستم کنترل لغزش شتابگیری Acceleration Skid Regulation (به اختصار ASR) مشابه سیستم کنترل کشش TCS است. یعنی با کنترل گشتاور خروجی گیربکس و سیستم ترمز میتواند از بکسواد کردن و لغزش لاستیکها در شتابگیریهای ناگهانی جلوگیری کند.
سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD:
از سال ۲۰۰۵ میلادی به بعد استاندارد ایمنی خودروها مورد بازبینی قرار گرفتو از سال ۲۰۱۷ میلادی به بعد، کشورهای کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد برای اروپا (UNECE) استفاده از سیستم ترمز کمکی BAS را اجباری کرد. در اواخر سال ۲۰۲۱ میلادی نیز در ایالات متحده، سازمان ملی ایمنی ترافیک بزرگراه، استفاده از سیستم ترمز خودکار اضطراری را در تمامی خودروها اجبار کرد. این موضوع نخستین پارامتر برای پیشرفت و توسعه سیستم خودران یا رانندگی خودکار است. این سیستم توسط سنسورهای راداری، لیدار و دوربین، تمامی اطلاعات را به ECU ارسال کرده و پس از آن ECU به کمک عملگرهای هیدرولیکی ترمز خودرو را فعال میکند. این سیستم توسط کمپانی ولوو، مرسدسبنز، بامو و آئودی توسعه پیدا کرده است.